Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

S suverenostjo postali gospodarji na svoji zemlji

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 26. 10. 2021 / 07:28
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 26.10.2021 / 07:45
Ustavi predvajanje Nalaganje
S suverenostjo postali gospodarji na svoji zemlji
Razstavo so pripravili v Narodni in univerzitetni knjižnici ob trideseti obletnici plebiscita za neodvisno Slovenijo. FOTO: KPV

S suverenostjo postali gospodarji na svoji zemlji

Ob dnevu suverenosti, ko se spominjamo odhoda zadnjega vojaka Jugoslovanske ljudske armade z območja Republike Slovenije, so v Parku vojaške zgodovine v Pivki odprli razstavo z naslovom »Sanje imajo to čudno lastnost, da se včasih uresničijo«, osrednja proslava pa je bila v Kopru.

Predsednik vlade Janez Janša je v ob odprtju razstave v Pivki poudaril, da obeležujemo neko končno dejanje v slovenski epopeji osamosvojitve, ko smo Slovenci postali gospodar na svoji zemlji.

Odnos morda nekoliko mačehovki

Predsednik vlade je priznal, da je bil v 30 letih odnos države do ohranjanja spomina najusodnejši čas morda nekoliko mačehovski, a tisti, ki so bili gonilna sila, so uspeli ohranjati spomin pred pozabo. »Prva leta po osamosvojitvi se to ohranjanje spomina mogoče ni zdelo tako zelo pomembno, ker je bil ta spomin še živ, danes pa ne samo, da že volijo generacije, ki so bile rojene po slovenski osamosvojitvi in dnevu, ko je zadnji tuji vojak odšel iz našega ozemlja, ampak počasi te generacije prevzemajo nase skrb za našo prihodnost, in tisti živ spomin, ki v prvem obdobju nadomešča to, kar je naloga muzejev, knjig in kulture, ne zadošča več.«

FOTO: KPV

Let s helikopterjem

»Pred 30 leti nisem bil v Pivki, sem pa s helikopterjem letel nad njo, ko smo spremljali zadnjo kolono vozil JLA. To, kar vidimo danes tukaj, je večina tega, kar smo v zelo zanimivih in inovativnih pogajanjih uspeli zadržati tukaj, čeprav je imela JLA po brionskem sporazumu možnost, ni pa imela tehničnih pogojev za to, da vse to odpelje s sabo. Če bi to uspelo, bi bila slovenska obrambna moč še danes manjša, saj so tudi tanki T84 še vedno v oborožitvi slovenske vojske in so najtežje orožje, ki ga imamo,« je dejal predsednik vlade.

Pred 30 leti nisem bil v Pivki, sem pa s helikopterjem letel nad njo, ko smo spremljali zadnjo kolono vozil JLA. (Janez Janša, predsednik vlade)

S suverenostjo postali gospodarji na svoji zemlji

Po Janševih besedah je »v naravi človeka, da sanja, v naravi svobodnega človeka pa je, da ima možnosti, da te sanje tudi uresničuje. Ko smo postali suvereni, smo si priborili pravico, ne samo da sanjamo, ampak smo dobili v roke tudi državo, kjer smo bili sami gospodar na svoji zemlji.« Ob tem je dodal, da se moramo truditi za to, »da ima vsak posameznik, ne glede na to, kje se rodi, ne samo pravico do tega, da sanja, ampak tudi pravico do tega, da lahko te sanje v okviru možnosti in tega, kolikor je sam pripravljeni vložiti truda v to, tudi uresniči.«

Razstava bo na ogled do pomladi 2022. FOTO: KPV

Avtor besed Oton Muhr

Stavek iz naslova razstave »Sanje imajo to čudno lastnost, da se včasih uresničijo« je že v petdesetih letih prejšnjega stoletja izrekel profesor Oton Muhr, »ki je v svoje sanje tudi brezpogojno verjel in prav zato pooseblja mnoge posameznike in skupine, ki so razmišljali in delovali v smeri neodvisne Slovenije. Prelili so jih na papir, med knjižne platnice in jih zapisali v glasila in časopise,« so ob tem zapisali ob odprtju razstave.

Praznik za vse, ki ljubimo domovino

Na osrednji državi proslavi ob dnevu suverenosti, ki se je odvijala v Kopru, pa je bil slavnostni govornik obrambni minister Matej Tonin. »Dan suverenosti je velik praznik za vse, ki ljubimo svojo domovino. Je priložnost, da se spomnimo vseh, ki so skozi dolga stoletja verjeli v idejo samostojne Slovenije. Danes slavimo tiste, ki ste z orožjem in za ceno lastnih življenj branili našo mlado državo,« je v poudaril.

Sposobnost povezovanja in sodelovanja

Tonin je čas osamosvajanja označil za obdobje, ko smo kljub očitnim in vidnim razlikam izkazali sposobnost povezovanja in sodelovanja. Obenem pa je bil to tudi čas tragičnih zgodb, je dodal. »Moja generacija, ki žanje sadove samostojne Slovenije, je dolžna izkazovati hvaležnost in negovati spomin na vse junake osamosvojitve,« je dodal Tonin in poudaril, da s paketom veteranskih zakonom po 30 letih popravljamo krivice in tistim, ki so utrpeli trajne posledice ali za domovino žrtvovali svoja življenja izkazujemo najvišje spoštovanje.

Slovenska vojska je eden od temeljev slovenske državnosti in mora predstavljati vir našega državljanskega ponosa. (Matej Tonin, minister za obrambo)

Temelj slovenske državnosti

Kot je izpostavil minister, nam dogodki vojne za Slovenijo kažejoda je dobro opremljena in izurjena Slovenska vojska ključna za zavarovanje in ohranitev slovenske suverenosti. »Slovenska vojska je eden od temeljev slovenske državnosti in mora predstavljati vir našega državljanskega ponosa.« Obenem je opisal prizadevanja za izboljšanje razmer v Slovenski vojski v zadnjem letu in pol in dodal, da se izboljšuje tudi kadrovska struktura, saj je med mladimi vedno več zanimanja za služenje domovini.


Nalaganje
Nazaj na vrh