Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Naj naš post ne bo samopromocija

Za vas piše:
Gregor Čušin
Objava: 09. 03. 2024 / 08:24
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 10.03.2024 / 13:21
Naj naš post ne bo samopromocija
Gregor Čušin. FOTO: Tatjana Splichal

Naj naš post ne bo samopromocija

Ko se po treh tednih postni čas krepko in – če smo post vzeli vsaj polovično zares – pošteno prevesi v drugo polovico, nas pričaka četrta postna nedelja, ki mnoge preseneti s svojim imenom: »Laetare«, kar naj za vse, ki nismo bili deležni šolanja na kaki od klasičnih gimnazij in smo bili tako prikrajšanji za pouk jezika, potrebnega za uspešno in nemoteno komuniciranje v nebeškem kraljestvu, tako površno in popreproščeno prevedem kot »nedelja veselja«.

In se nam zdi malce nenavadno, da nas naša resnobna in užaloščena Mati Cerkev vabi k veselju. In to ravno v trenutku, ko si previjamo od postne hoje okrvavljene žulje. Ko zajemamo sapo za vzpon na Kalvarijo. Ko se vsaj psihično, če ne duhovno, pripravljamo na križev pot, trpljenje in smrt.

Pa vendar delamo krivico naši Materi. Ni resnobna, ni užaloščena, ni niti užaljena, še manj žalostna. Radostna je. In vesela. Saj je z eno nogo že v nebesih in z enim očesom že zre vstalega in poveličanega Kristusa, medtem ko z drugim očesom še škili po zemeljskih tleh in za drugo nogo išče trdne podlage za varen odriv na ono stran. In je v tem svojem stopicljavem prizadevanju nerodna. In smešna. Do te mere, da nas je strah posmeha. Da nas je sram, da je to naša Mati. In se zato, da preglasimo njeno smešnost, mi sami zavijemo v resnobno žalost. In hodimo naokrog užaljeni in užaloščeni.

K temu pisanju me je spodbudila poetična meditacija, ki jo je spisal že pokojni španski jezui...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh