Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

SDS in NSi vložili zahtevo za ustavno presojo in zadržanje dveh referendumov

Za vas piše:
M. M.
Objava: 29. 04. 2024 / 11:49
Oznake: Politika
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 29.04.2024 / 11:56
Ustavi predvajanje Nalaganje
SDS in NSi vložili zahtevo za ustavno presojo in zadržanje dveh referendumov
Bosta posvetovalna referenduma skupaj z evropskimi volitvami 9. junija? FOTO: Tatjana Splichal

SDS in NSi vložili zahtevo za ustavno presojo in zadržanje dveh referendumov

Opozicijski SDS in NSi sta vložili zahtevi za ustavno presojo odlokov o posvetovalnih referendumih glede pomoči pri prostovoljnem končanju življenja in rabe konoplje s predlogom za prednostno obravnavo in začasno zadržanje odlokov do končne odločitve.

Odloka o razpisu posvetovalnih referendumov glede pomoči pri prostovoljnem končanju življenja in rabe konoplje sta bila po tistem, ko ju je minuli četrtek skupaj z odlokom o posvetovalnem referendumu o uvedbi preferenčnega glasu na parlamentarnih volitvah potrdil državni zbor, v petek objavljena v uradnem listu. V SDS in NSi so že v petek napovedali, da bodo vložili zahtevo za njuno ustavno presojo.

Referendum o zakonski ureditvi pravice do pomoči pri prostovoljnem končanju življenja je po mnenju obeh opozicijskih strank v nasprotju z ustavo, med drugim s 17. členom, ki pravi, da je človekovo življenje nedotakljivo. Pri referendumu o rabi konoplje pa so opozorili na procesne nepravilnosti, saj sta v državnozborskem postopku iz enega nastali dve vsebinsko drugačni vprašanji, ki bi po mnenju opozicije morali biti predmet dveh referendumov, spomina STA.

SDS: Ustavno sodišče se mora nujno opredeliti do tega

»Glede na dosedanjo razpravo v državnem zboru o problematiki posvetovalnega referenduma, kjer je zakonodajnopravna služba v razpravi opozorila na potencialno ustavno spornost, in glede na to, da je tematika tudi z moralnega vidika zelo pomembna, se nam je zdelo ne samo koristno, ampak nujno, da se ustavno sodišče do tega opredeli,« je odločitev za vložitev zahteve na ustavno sodišče v izjavi, ki so jo posredovali iz opozicijske SDS, dejal poslanec Danijel Krivec. Odločitve ustavnega sodišča po njegovih besedah ne želijo prejudicirati, želijo pa si, da bi ustavno sodišče zadevo obravnavalo prednostno.

NSi: Referendumska vprašanja prazna in aktivistična

Po besedah vodje poslancev NSi Janeza Ciglerja Kralja želijo s predlogoma za ustavno presojo odlokov in njuno zadržanje državljane zaščiti pred prevaro. Ocenjujejo namreč, da so predlagana referendumska vprašanja prazna in aktivistična, za njimi pa ni zakonskih predlogov in rešitev, o katerih bi državljani lahko odločali. V NSi največji vladni strani, Gibanju Svoboda očitajo »zlorabo in ugrabitev« evropskih volitev in predvolilne kampanje, kot tudi kršitev in zlorabo poslovnika DZ v postopku obravnave predlaganih posvetovalnih referendumov.

Odziv GS in Levice

Vodja poslanske skupine Gibanja Svoboda Borut Sajovic je odločitev opozicije pospremil z oceno, da gre za legitimno pravico, vodja poslanske skupine Levice Matej Tašner Vatovec pa je takšne zahteve prepoznal tudi kot pritisk na ustavno sodišče.

Kupi v trgovini

Razprodano
Spremljanje umirajočih
Medosebni odnosi
11,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh