Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

SDS zbrala dovolj podpisov za referendume – kdaj bodo?

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 05. 10. 2022 / 12:25
Oznake: Politika, Stranke, Vlada
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 05.10.2022 / 12:37
Ustavi predvajanje Nalaganje
SDS zbrala dovolj podpisov za referendume – kdaj bodo?
Zbiranje podpisov poteka še danes. FOTO: SDS

SDS zbrala dovolj podpisov za referendume – kdaj bodo?

Že pred današnjim zadnjim dnem zbiranja podpisov za tri referendumske pobude, ki jih je kot odziv na »škodljive zakone« vlade sprožila Slovenska demokratska stranka (SDS), je pobudnikom uspelo in so zbrali dovoljšnje število podpisov.

Danes, v sredo, 5. oktobra, se torej izteče 35-dnevni rok za zbiranje podpisov za razpis treh zakonodajnih referendumov o predlogih sprememb zakona o Vladi RS, novele zakona o RTV Slovenija in sprememb zakona o dolgotrajni oskrbi. Predlagateljica, SDS, je morala za vsako referendumsko pobudo zbrati po 40.000 podpisov.

Potrditev iz Gornje Radgone

Že pred dnevi so v stranki potrdili, da so že v »ciljnem šprintu« in da bodo podpise zbirali do konca, torej do vključno današnjega dne, da jih bo zagotovo dovolj. Sinoči pa je Franc Fartek, predsednik občinskega odbora SDS Gornja Radgona, z objavo na družbenem omrežju potrdil, da so bili v zbiranju podpisov uspešni.


Število podpisov še ni znano

»Uspelo je. Podpisanih obrazcev za 3 referendume je dovolj. Jutri (v sredo) pa še za rezervo. Hvala vsem,« je zapisal Franc Fartek. Ker zbiranje podpisov še ni končano, v SDS o številu podpisanih obrazcev še ne govorijo, o rezultatih zbiranja in prihodnjih korakih pa naj bi – po poročanju portala N1 – spregovorili na četrtkovi novinarski konferenci.

Kaj sledi?

Kaj torej sledi? Pobudnik referenduma – oziroma njegov predstavnik – mora po koncu 35-dnevnega roka v sedmih dneh vložiti s podpisi podprto zahtevo volivcev za razpis referenduma v državni zbor. Če je ta popolna, ima nato državni zbor še nadaljnjih sedem dni časa za razpis referendumov.

Referendumi sočasno z volitvami?

Kdaj bodo referendumi izvedeni, še ni jasno. V primeru, da bodo v nedeljo, 13. novembra, bodo potekali hkrati z morebitnim drugim krogom predsedniških volitev, če bodo teden dni pozneje, torej v nedeljo, 20. novembra, pa istočasno z lokalnimi in županskimi volitvami. Če pa bodo zadnjo novembrsko nedeljo, bodo ločeni od volitev (drugi krog županskih bo namreč 4. decembra).

Nalaganje
Nazaj na vrh