Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Se kristjani preveč zapiramo v svoje kroge?

Anton Stres
Za vas piše:
Anton Stres
Objava: 05. 07. 2023 / 07:48
Oznake: Duhovnost, Škof
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 25.07.2023 / 08:07
Se kristjani preveč zapiramo v svoje kroge?
Na vprašanje bralke odgovarja upokojeni ljubljanski nadškof Anton Stres. FOTO: Tatjana Splichal

Se kristjani preveč zapiramo v svoje kroge?

Vprašanje bralke Simone: Zasledila sem misel, da se kristjani preveč zapiramo v svoje socialne kroge in da si ne upamo bolj odločno in samozavestno stopiti tudi med nazorsko drugačne skupine. Po eni strani razumem, da živimo v zahtevnem svetu, ki marsikdaj nasprotuje vsaki identiteti in je zato treba imeti močno zaslombo v svojih krogih. Po drugi strani pa se mi vseeno zdi, da je potrebna tudi odprtost do recimo nevernih, ker se imamo ne nazadnje tudi od njih kaj naučiti. Zdi se mi, da danes tega primanjkuje. Zanima me vaše mnenje o tem.

Oceno, »da se kristjani preveč zapiramo v svoje kroge«, je težko preveriti. Smo namreč precej različni. Je pa danes zelo »moderno« očitati nekomu, da vztraja pri svoji identiteti, ostaja zvest sebi in ne pristaja na »vsegliharstvo«. Kakor da bi ne smeli več vedeti, kdo smo in kaj bi radi bili kot Slovenci, katoličani ali moški oziroma ženske. Vse naj bo eno samo mavrično prelivanje iz enega v drugo brez mej, razlik in istovetnosti. Megla ali kalna voda, v kateri je lahko ribariti. Toda tisti »prebujenci«, ki to razglašajo, zelo dobro vedo, kdo so in kaj hočejo. Človeka je treba izkoreniniti, da ga lahko oviješ okoli prsta.

Katoličani smo postali manjšina. Znani sociolog religije P. Berger imenuje to nazorska, vrednostna, mnenjska manjšina. Naše vrednote in pogledi v nekdaj krščanskih okoljih več ne štejejo, ne glede na to, koliko nas je na seznamu prebivalcev.

Manjšina se mora truditi za svoj obstoj, večini se ni treba. Pri tem ima po njegovem na voljo tri drže:...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh