Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Se saga vendarle razpleta? Ministrica premierju ponudila odstop

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 06. 02. 2024 / 05:56
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 06.02.2024 / 06:28
Ustavi predvajanje Nalaganje
Se saga vendarle razpleta? Ministrica premierju ponudila odstop
Pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan bo prej ko slej morala izpreči. FOTO: FB Ministrstvo za pravosodje

Se saga vendarle razpleta? Ministrica premierju ponudila odstop

Se saga okrog spornega nakupa stavbe na Litijski vendarle razpleta? Ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan je namreč včeraj, kot je sama razkrila v oddaji Marcel na »nacionalki«, premierju Robertu Golobu ponudila odstop.

Kot je pojasnila ministrica, še ni znano, ali bo predsednik vlade njen odstop sprejel, pred končno odločitvijo si bo menda vzel čas za razmislek, je pa Švarc Pipanovi predlagal, naj z ministrskega stolčka ne izpreže vsaj toliko časa, dokler se nepravilnosti v povezavi s spornim nakupom ne razčistijo, torej dva do tri tedne.

Zakaj ponujen odstop?

»Ko opazujem vse hujše napetosti tako v koaliciji kot znotraj moje stranke SD in ko padajo očitki tudi o tem, da se zgolj oklepam stolčka ali da naj bi celo jaz želela prikriti sledi ali sem celo vpletena v posel, sem prišla do zaključka, da je najustrezneje ponuditi odstop. To sem tudi storila,« je pojasnila pravosodna ministrica.

Očitki o objektivni odgovornosti

Kot je znano, so zadnje tedne nanjo leteli očitki o objektivni odgovornosti za domnevne nepravilnosti pri nakupu prostorov za potrebe sodišč na Litijski cesti v Ljubljani. Sama je ves čas ponavljala, da je odgovornost sicer pripravljena prevzeti, da pa bo na položaju vztrajala vsaj do razjasnitve okoliščin posla, v katerem je bila po lastnih besedah zavedena.

Prste usmerila v uradnike

Da bi izprala madež z lastne podobe, je prst usmerila v več vidnih članov SD, zlasti pa izpostavila domnevno vpletanje generalnega sekretarja SD Klemna Žiberta v posel in prirejanje dokumentacije uradnikov ministrstva. Švarc Pipanova je že januarja predlagala razrešitev generalnega sekretarja pravosodnega ministrstva Uroša Gojkoviča, ki ga je nasledil Žarko Bogunović.

Odstop zahtevalo tudi vodstvo SD

Ministrica se je sicer, po lastnih besedah z namenom razčiščevanja vseh okoliščin posla, zadnje dni tudi večkrat sestala s premierjem Golobom, nazadnje včeraj, ko mu je tudi ponudila svoj odstop, ki ga je sicer od nje zahtevalo tudi vodstvo Socialnih demokratov, ki bi se moralo včeraj sestati s predsednikom vlade, a do srečanja ni prišlo.

SDS vložila interpelacijo

Konec januarja je poslanska skupina opozicijske SDS vložila tudi interpelacijo o delu pravosodne ministrice, v kateri ji med drugim očita objektivno odgovornost za nepravilnosti pri nakupu prostorov na Litijski in negospodarno ravnanje pri projektu digitalizacije notarskih storitev za razvoj novega informacijskega sistema.

Ne obvladuješ resorja

Tudi v NSi so prepričani, da bi morala Švarc Pipanova odstopiti, ne pa metati krivde za nepravilnosti pri nakupu prostorov na uradnike ministrstva. »V državi imamo dobre uradnike, za pravilne odločitve pa morajo poskrbeti vodstvene strukture ministrstva. Če uradniki delajo po svoje, to kaže, da kot minister ne obvladaš resorja,« je dejal poslanec NSi Jernej Vrtovec.

Prva afera zunaj Svobode

Pod črto: afera Dominike Švarc Pipan je, ne pozabimo, prvi tovrsten primer v mandatu Golobove vlade, v katerega niso vključeni ministri ali poslanci Gibanja Svoboda (v nasprotju s primeri Tatjane Bobnar, Danijela Bešiča Loredana, Mojce Šetinc Pašek, Sanje Ajanović Hovnik, Irene Šinko, Emilije Stojmenove Duh, Mateje Čalušić), in zato pomeni nov moment v delovanju te vlade.

Najti želijo prstne odtise SDS

Kažejo se težnje, da bi pri spornem nakupu stavbe na Litijski na vsak način radi našli tudi prstne odtise SDS. Če se jim to posreči, bo nesporna zmagovalka te afere Svoboda, ki bi – brez lastnih zaslug – ubila dve muhi na en mah in prisolila klofuti obema največjima tekmecema pred letošnjimi evropskimi volitvami. Vendar pa lahko tudi Golob v tej zgodbi ustreli v prazno.

Vrana vrani ne izkljuje oči

Navsezadnje je prav premier še zadnji, ki goreče ščiti ministrico, čeprav se je ob prevzemu mandata zaklinjal, da Svoboda politiki vrača integriteto, demokratičnost in sproščenost. Če ne bo prikimal pozivu SD k odslovitvi ministrice, bo, kot že ničkolikokrat, požrl lastne besede. Ker pač vrana vrani ne izkljuje oči in roka roko umije.

Nalaganje
Nazaj na vrh