Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Se v portretu britanskega kralja Karla III. res skriva podoba hudiča?

Za vas piše:
M. P.
Objava: 20. 05. 2024 / 12:12
Oznake: Cerkev, Duhovnost
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 20.05.2024 / 21:00
Ustavi predvajanje Nalaganje
Se v portretu britanskega kralja Karla III. res skriva podoba hudiča?
Slikar Jonathan Yeo (levo) in kralj Karel III. ob odkritju portreta kralja Karla v Buckinghamski palači 14. maja. FOTO: Reuters

Se v portretu britanskega kralja Karla III. res skriva podoba hudiča?

Po družbenem omrežju X so zaokrožile podobe, ki prikazujejo, da naj bi se v novem portretu britanskega kralja Karla III., če sliko podvojiš in obrneš, prikazala podoba hudiča.

Prvi uradni portret britanskega kralja Karla III. je naslikal slikar Jonathan Yeo, ki je naslikal že portrete Tonyja Blaira, igralca Juda Lawa, anglikanskega škofa Trevorja Huddlestona in mnogih drugih. Na velikem platnu prevladuje rdeča barva, na njej pa je upodobljen kralj Karel III. z mečem v roki, na ramenu pa mu bo zdaj zdaj pristal metulj.

BBC poroča, da je bil metulj kraljeva ideja, saj da želi prihodnjim generacijam s tem sporočiti, da mu je mar za ohranjanje okolja. Zapisali so, da je kralj za portret poziral štirikrat po približno eno uro, nazadnje novembra 2023. Glede rdeče barve je umetnik dejal, da je nadaljeval rdečo s kraljevega oblačila (vojaška uniforma), da na podobi bolj izstopa obraz, in da je želel portret, ki bo drugačen od drugih. "V procesu portretiranja je nekaj svetega," je povedal umetnik Yeo in razložil, da morajo portretiranci verjeti v dogajanje in zaupati, da se počutijo prijetno in da se bolj odprejo.

Objave na družbenih omrežjih strašijo ljudi

Portret je do 14. junija na ogled na razstavi v Londonu. V javnosti je zbudil veliko zanimanja, kot je običajno za britansko kraljevo družino. Številni so šokirani zaradi rdeče barve, na družbenih omrežjih pa so že zaokrožili videi, v katerih prikazujejo, da se na portretu, če ga podvojiš in obrneš, pokaže podoba hudiča. Komentarji na te objave kažejo, da so ljudje zaradi tega vznemirjeni in prepričani, da vse skupaj ni naključje.

Kakšno je katoliško stališče o hudiču?

A tovrstne podobe nas ne bi smele vznemirjati, pravi tiskovni predstavnik SŠK dr. Gabriel Kavčič. Kot pravi, papež Frančišek jasno povzema katoliško stališče o hudiču, ko pravi, da o satanu »ne smemo razmišljati kot o mitu, predstavi, simbolu, retorični figuri ali ideji. Ta napaka bi nas vodila v to, da bi popustili v previdnosti, postali lahkomiselni in postali bolj ranljivi. Hudiču ni treba, da bi nas posedoval. On nas zastruplja s strupom sovraštva, opustošenja, zavisti in pokvarjenosti. Ko popustimo v stražarjenju, to izkoristi, da bi uničil naša življenja, naše družine in skupnosti.« (Apostolska spodbuda Gaudete et exsultate 161)

Hudič se ne pokaže rad, ampak deluje s strupom sovraštva in zavisti

"Skratka, hudič je ustvarjeno bitje, kakor uči Katekizem, močno zaradi tega, ker je zgolj duh (KKC 395). Ni mu v interesu, da se ga odkrije, ampak deluje podzemno, kakor opozarja papež Frančišek: deluje »s strupom sovraštva, praznine, zavisti in pokvarjenosti«, lahko pa seveda tudi bolj izrazito," pravi dr. Kavčič. "Jezus miri: »Na svetu imate stisko, toda bodite pogumni: jaz sem svet premagal,« (Jn 16,33) ter da »njim, ki Boga ljubijo, vse pripomore k dobremu« (Rim 8,28). Kdor zapade vplivu hudega duha, mora prejeti potrebno pomoč, lahko tudi v obliki zakramentala eksorcizma. Kdor pa redno živi krščansko življenje, vredno prejema svete zakramente, se zateka v varstvo Device Marije ter nasploh živi po Božji volji, se nima česa bati in naj si »otrese prah z nog« (Mt 10,14), ker je Bog na naši strani in z nami »vse dni do konca sveta« (Mt 28,20). Skratka, rožni venec v roke, izogibati se »sovraštvu, praznini, zavisti in pokvarjenosti« ter redno obiskovati sveto mašo, ki je spravna daritev »za naše grehe, pa ne le za naše, temveč tudi za ves svet« (1 Jn 2,2). Tam se spravna daritev opravlja tudi za vse prisotnosti hudega duha v svetu, ki nam niso jasno razvidne," spodbuja.

Ukvarjajmo se z Bogom, ne s hudičem!

"Ne ukvarjajmo s takšnimi in drugačnimi podobami, za katere ne vemo, kaj – če sploh kaj – pomenijo, ter ne iščimo hudiča na noben način. Ne ukvarjajmo se s hudičem, ampak z Bogom! Glejmo tiste podobe, za katere vemo, kaj so in kako zelo nas napolnjujejo z milostjo. Pojdimo gledat Gospoda Jezusa v najsvetejšem zakramentu (naslednji teden bo praznik!) ali podobo Srca Jezusovega (prav tako bo kmalu praznik!) ali podobo Usmiljenega Jezusa (je že bil praznik!). Mnogo bolj bo koristno to kakor ukvarjanje s hudičem," je bil jasen dr. Kavčič.

Nalaganje
Nazaj na vrh