Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Semper reformanda

Za vas piše:
Marjan Pogačnik
Objava: 27. 09. 2023 / 09:06
Oznake: Cerkev, Družba, Odnosi
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 27.09.2023 / 12:17
Semper reformanda
Marjan Pogačnik. FOTO: Vid Ponikvar / Sportida

Semper reformanda

Ecclesia semper reformanda. Cerkev se po sv. Avguštinu stalno reformira, da bi ostala Kristusova. Ni namreč muzej, ampak telo, ki živi, diha in hodi. Ne zanika svoje preteklosti in obenem iz svojih korenin raste naprej. Njeno spreminjanje, reformiranje, spreobračanje je potrebno, če želi ostati zvesta svojemu ustanovitelju in sama sebi.

Spreminja se tudi svet okrog nje, in to s silovito naglico. Spremembe so velike že, če primerjamo današnjo družbo in svet s tistim pred desetimi leti, kaj pa šele, če s tistim pred petdesetimi leti. Tudi v tako spremenjenem okolju je naloga Cerkve, da je še naprej Kristusova priča, njegovo orodje.

Kako naj torej živi, da bi odgovarjala na nove potrebe, in obenem ostaja to, kar je v svojem bistvu? Kako naj se Cerkev spreminja, da bo ostala luč sveta?

V okviru sinodalnega procesa je bilo nekaj smernic že ponujenih. Vsi naj poslušamo drug drugega in vsi Svetega Duha, 'Duha resnice', beremo v Instrumentum laboris. V spoštovanju skupnega dostojanstva, ki izhaja iz krsta, ter v spoštovanju različnih darov naj kot bratje in sestre med seboj gradimo skupnost, »v kateri odnosi presevajo Božjo ljubezen«, občestvo, ki bo odprto navzven in se bo upalo stopati v dialog z drugimi in jim prinašati evangelij. Halik ta izziv opiše kot pot od hromečega strahu (paranoia) k...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh