Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sestavljen nov Duhovniški svet Škofije Celje

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 05. 10. 2021 / 06:20
Oznake: Škof
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 05.10.2021 / 06:47
Ustavi predvajanje Nalaganje
Sestavljen nov Duhovniški svet Škofije Celje
Duhovniški svet bo pomagal škofu msgr. dr. Maksimilijanu Matjažu pri vodenju škofije. FOTO: Jože Potrpin

Sestavljen nov Duhovniški svet Škofije Celje

Novi celjski škof msgr. dr. Maksimilijan Matjaž je takoj po imenovanju zavihal rokave in s 1. septembrom preuredil dekanije in imenoval nove dekane, te dni pa je – skladno z voljo duhovnikov, izraženo z volitvami, in po določilih cerkvenega prava – imenoval člane Duhovniškega sveta Škofije Celje za petletni mandat, od 2021 do 2026.

Kot so sporočili s Škofije Celje, so člani Duhovniškega sveta voljeni predstavniki dekanijskih duhovnikov, nekaj je članov po službi, ki opravljajo odgovorne službe v Škofiji, nekaj pa imenovanih, ki predstavljajo različne skupine duhovnikov – mlade duhovnike, starejše, redovnike …

Duhovniški svet in Zbor svetovalcev

Osnovna naloga Duhovniškega sveta, ki je po svoji naravi posvetovalno telo, je predstavljati duhovnike in pomagati škofu pri vodenju škofije. S člani – 23 jih je – se škof posvetuje o pomembnih vprašanjih in odločitvah, med njimi si izbere tudi svetovalce, ki sestavljajo Zbor svetovalcev.

Prva seja bo prihodnjo sredo

Zbor svetovalcev je denimo pred tremi leti po odpovedi službi prejšnjega celjskega škofa msgr. dr. Stanislava Lipovška za začasnega škofijskega upravitelja Škofije Celje izvolil msgr. Roka Metličarja. Prva seja nove sestave Duhovniškega sveta Škofije Celje bo v sredo, 13. oktobra 2021, dopoldne v Škofijskem domu Vrbje.

Kdo je bil imenovan?

Za petletni mandat (od 1. oktobra 2021 do 1. oktobra 2026) so bili imenovani: p. Metod Benedik, prodekan Dekanije Kozje-Rogatec-Šmarje pri Jelšah p. Ernest Benko, prodekan Dekanije Žalec-Braslovče mag. Vlado Bizjak, p. Branko Cestnik, stalni diakon Stanislav Čeplak, v. d. prodekana Dekanije Gornji Grad-Šaleška dolina in v. d. ekonoma Škofije Vinko Čonč, Janez Furman, Klemen Jager, Damjan Kejžar, dekan Dekanije Gornji Grad-Šaleška dolina in voditelj Pastoralne šole Aleksander Koren, Janez Kozinc, Anton Krašovec, Anton Lavrič, Matic Lesjak, Urban Lesjak, dekan Dekanije Laško-Videm ob Savi in generalni vikar Rok Metličar, v. d. kanclerja in v. d. sodnika zasliševalca Luka Mihevc, Ivan Napret, Anton Perger, Ivan Šumljak, Matej Užmah, Jože Vehovar in David Zagorc.

Kupi v trgovini

Nasveti škofov za današnji čas
Družbena vprašanja
6,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh