Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Shalom – pozdrav slovenskih romarjev iz Betlehema [FOTO]

Za vas piše:
Ksenja Hočevar
Objava: 17. 11. 2022 / 06:15
Oznake: Cerkev, Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 17.11.2022 / 17:21
Ustavi predvajanje Nalaganje
Shalom – pozdrav slovenskih romarjev iz Betlehema [FOTO]
Skupina 38 romarjev je 8-dnevno romanje po Sveti deželi pod duhovnim vodstvom Francija Petriča in z vodičem Jankom Fricem začela v kraju rojstva Odrešenika – Betlehemu. FOTO: Ksenja Hočevar

Shalom – pozdrav slovenskih romarjev iz Betlehema [FOTO]

Med 15. in 22. novembrom je v Sveti deželi prva romarska skupina po epidemiji koronavirusa v organizaciji Družinine romarske agencije Trud.

Skupina 38 romarjev iz vseh koncev Slovenije je 8-dnevno romanje po Sveti deželi pod duhovnim vodstvom Francija Petriča in z vodičem Jankom Fricem začela v kraju rojstva Odrešenika – Betlehemu. Ob branju odlomka iz Lukovega evangelija o oznanilu angela pastirjem: "... Danes se vam je v Davidovem mestu rodil Zveličar, ki je Kristus Gospod ..." smo v neskončnem miru Pastirskih poljan prisluhnili angelom v votlini oznanjenja in zapeli slovensko božično pesem v kapeli, zgrajeni leta 1953 v obliki šotora in poslikani s prizori Jezusovega rojstva.

Pred Baziliko rojstva. FOTO: Ksenja Hočevar

Po tlakovanem trgu, ki ga že okrašujejo za adventno in božično praznovanje, smo se približali Baziliki rojstva. Skozi zelo nizka vrata smo vstopili v mogočno svetišče, s stebri razdeljeno v pet ladij in polkrožno apsido, delno prekrito z mozaično poslikanim grškim ikonostasom. Po maši v cerkvi sv. Helene smo obiskali še najbolj obiskan betlehemski kraj: t. i. Votlino rojstva, kjer se je po krščanskem izročilu rodil Jezus Kristus. V "votlini mleka", kjer naj bi po izročilu nekaj časa živeli Marija, Jožef in Jezušček, pa smo molili za vsa noseče žene in tiste, ki si želijo otrok.

Skozi zelo nizka vrata smo vstopili v mogočno svetišče. FOTO: Ksenja Hočevar

Ajn Karem in Spominski park holokavstu

V popoldanskem času smo se zgodovinsko gledano vrnili nekaj mesecev nazaj – v molitvi smo se podali na pot z nosečo Marijo na obisk k teti Elizabeti v mesto Ajn Karem –, počastili sv. Janeza Krstnika v cerkvi njegovega rojstva in zapeli ter si vzeli čas za osebno molitev v cerkvi Marijinega obiskanja.

Maša v cerkvi sv. Helene. FOTO: Ksenja Hočevar

Prvi romarski dan smo sklenili na t. i. Gori spomina. Jad Vašem, spomenik Izraela žrtvam holokavstva, je romarje pretresel, v ganjenosti smo premišljevali tudi o žrtvah totalitarnih režimov pri nas in po svetu.

Jad Vašem, spomenik Izraela žrtvam holokavstva, je romarje pretresel. FOTO: Ksenja Hočevar

Drugi romarski dan so začeli na Oljski gori in se v premišljevanju križevega pota podali s Kristusom na Kalvarijo. Povabljeni, da romate z nami prek spletne strani Družine in naših družabnih omrežij.

Več fotografij Ksenje Hočevar pa v spodnji fotogaleriji (klik na prvo fotografijo in drsenje s puščico v levo in desno).

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh