Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sinoda: kako naprej

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 21. 10. 2023 / 05:30
Oznake: Cerkev, Škof, Vatikan, sinoda
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 26.10.2023 / 10:24
Ustavi predvajanje Nalaganje
Sinoda: kako naprej
Petek zjutraj v sinodalni dvorani. FOTO: Vatican Media

Sinoda: kako naprej

Udeleženci zasedanja vesoljne škofovske sinode bodo v ponedeljek spregovorili o »Pismu Božjemu ljudstvu«, kot je tajništvo sinode napovedalo ob sklepu zasedanj minulega tedna.

Po sveti maši v baziliki sv. Petra bodo udeleženci sinode glasovali o besedilu sporočila, ki bo zatem objavljeno, poroča spletni portal Vatican News. Glede na program, objavljen pred začetkom sinode, bo sledil poldrugi dan odmora za razpravo, namenjeno pripravi osnutka končnega dokumenta. Ta osnutek bo nato v sredo zjutraj predstavljen na plenarnem zasedanju, nato pa bodo jezikovne skupine nadaljevale z razpravo o besedilu.

V četrtek naj bi se udeleženci vesoljne škofovske sinode odločili, kakšne ukrepe je treba sprejeti v enajstih mesecih do naslednjega sinodalnega zasedanja, ki je predvideno oktobra 2024.

Pomembna odločitev bo sprejeta v četrtek popoldne: udeleženci vesoljne škofovske sinode naj bi se odločili, kakšne ukrepe je treba sprejeti v enajstih mesecih do naslednjega sinodalnega zasedanja, ki je predvideno oktobra 2024. V poštev pridejo nove celinske skupščine, ki bi lahko obravnavale sklepni dokument sedanje sinodalne skupščine.

Sinodalna dvorana je sicer namenjena splošnim avdiencam in drugim množičnim dogodkom v Vatikanu. FOTO: Vatican Media

Ali bodo nove celinske skupščine?

Po sedanjih načrtih naj bi sinode to sklepno besedilo sprejele v soboto, 28. oktobra. V kakšni obliki naj bi izrazili svojo odobritev, še ni povsem jasno. Glavni tajnik sinode, kardinal Mario Grech, je že pred začetkom tokratnega zasedanja izjavil, kako ni nujno, da bo prišlo do končnega glasovanja; možna bi bila tudi neke vrste aklamacija.

V petek, 27. oktobra, bodo udeleženci sinode molili za mir na Bližnjem vzhodu, v nedeljo, 29. oktobra, pa bo papež Frančišek sinodalno zasedanje sklenil s slovesnim bogoslužjem.

V petek zvečer, 27. oktobra, bodo udeleženci sinode molili za mir na Bližnjem vzhodu, v nedeljo, 29. oktobra, pa bo papež Frančišek sinodalno zasedanje sklenil s slovesnim bogoslužjem.

Nalaganje
Nazaj na vrh