Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Škoda, če bi dar zapravili

Za vas piše:
p. Milan Bizant
Objava: 03. 10. 2023 / 17:44
Oznake: Duhovnost, Vera
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 03.10.2023 / 19:54
Škoda, če bi dar zapravili
FOTO: Unsplash

Škoda, če bi dar zapravili

To je že druga prilika, ki jo je Jezus povedal po svojem slovesnem vstopu v Jeruzalem. Namenjena je voditeljem ljudstva. Ti so mu oporekali, da je zmetal ven iz templja, kar po njegovem ni spadalo notri.

Voditelji niso mogli sprejeti Jezusa kot obljubljenega Mesija. O tem zavračanju beremo skozi ves evangelij; dopolni pa se v Jeruzalemu. Ne gre le za voditelje ljudstva, saj so oni za seboj potegnili ljudstvo (množic res ni težko zmanipulirati).

Podoba vinograda je bila po-
slušalcem zelo poznana. Ne le iz vsakdana, tudi iz Svetega pisma. Beremo: zasádil je vinograd, ga obdal z ograjo, izkôpal v njem stiskalnico. Nato je poslal svoje služabnike, da bi pobrali njegov pridelek.

Pohlep, posedovanje, nadzor

Vinograd je izvoljeno ljudstvo, za katero Bog ljubeče skrbi in ga varuje – v želji, da bi vinograd dajal dober sad. Služabniki so podoba prerokov, ki jih je Bog znova in znova pošiljal. A so jih voditelji ljudstva vztrajno zavračali. Kaj so delali preroki? Pozivali so k zaupanju Bogu ter razkrinkavali malike (božanstva drugih ljudstev ter človeške malike: čast, moč, oblast itd.). Nadalje so spodbujali k poštenim medsebojnim odnosom ter razkrinkava...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh