Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Škof Andrej Saje o še svežih vtisih z obiska Baragove dežele

Za vas piše:
M. P.
Objava: 15. 09. 2023 / 14:05
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 15.09.2023 / 15:02
Ustavi predvajanje Nalaganje
Škof Andrej Saje o še svežih vtisih z obiska Baragove dežele
Jože Pibernik, župnik v Trebnjem, in novomeški škof Andrej Saje pred Baragovo prvo cerkvijo. FOTO: Andrej Saje

Škof Andrej Saje o še svežih vtisih z obiska Baragove dežele

Predsednik SŠK škof Andrej Saje se je v preteklem tednu v ZDA mudil na prireditvi Baragovi dnevi. Spremljal ga je župnik iz Trebnjega Jože Pibernik. V ZDA sta obiskala tudi slovenske skupnosti v Clevelandu. "Baragov duh je še vedno zelo živ," je povedal v kratkem pogovoru za Družino.

"Baragova dežela Marquette je redko poseljena, razdalje so velike, ljudi ni veliko. A kljub temu je med tamkajšnjimi prebivalci še vedno živ Baraga po svojih izjemnih krepostih," je povedal škof Andrej Saje, ki se je pravkar vrnil iz Združenih držav Amerike. Prav to ga je najbolj presenetilo, pravi. "Na tistem območju obstajata tudi kraj Baraga in celo vas Travnik," je rekel.

Spomin na škofa Friderika Ireneja Baraga je v ZDA še vedno zelo živ. FOTO: Andrej Saje

V državi Michigan v ZDA vsako leto pripravijo Baragove dneve. Letošnje dneve (8. in 9. september) je gostilo Združenje škofa Barage in proto-katedrala Svetega Marijinega imena, ki je bila prvi škofijski sedež častitljivega Božjega služabnika škofa Friderika Ireneja Baraga.

Verjamejo, da bo Baraga kmalu razglašen za blaženega

"Prvi Baragov misijon v Manistique je zelo lepo urejen, številne informacijske table govorijo o tem, kdo je bil Baraga. Ljudje molijo, da bi se postopek za razglasitev za blaženega čim prej končal," je dejal škof Saje. Kot mu je povedal škof John F. Doeffler, 12. Baragov naslednik, ki je na škofovskem sedežu v Marquettu od februarja 2014, so dokumenti, ki pričajo o čudežu na Baragovo priprošnjo, že v Vatikanu.

Baragov kelih, dar cesarja Franca Jožefa

ĐŠkof Saje s škofom Doerflerjem, ki je 12. Baragov naslednik. FOTO: Jože Pibernik

Ogledali so si še dokumentarni film televizijske hiše EWTN Walking with Baraga: The Joe Gregorich Story, Baragove dneve pa so sklenili s slovesno mašo in skupnimi večernicami na ladji med plutjem po Velikem jezeru.

Med plovbo po Velikem jezeru, po katerem je plul tudi Baraga. FOTO: Andrej Saje

Srečanja s Slovenci in potomci Slovencev v ZDA

Škof Andrej Saje nam je pripovedoval o številnih srečanjih s Slovenci in njihovimi potomci. Ganila ga je njihova ljubezen do domovine in vere. "Kako čutijo cerkveno občestvo, kjer najdejo prostor, kjer se lahko povezujejo kot Slovenci," je povedal. Pripovedovali so mu svoje življenjske zgodbe, ga spraševali, kako je v Sloveniji in če pozna njihove sorodnike. 

Slovenskega rodu je tudi clevelandski škof Edward Malesic – v spomin na svoje narodne korenine ima v svojem škofovskem grbu upodobljeno tudi lipo kot simbol slovenstva. "Čeprav ne zna slovensko, je ponosen na svoje slovenske korenine," je dejal škof Saje. K maši v cerkvi Marije Vnebovzete je prišlo več kot 170 Slovencev, mnogi tudi v narodnih nošah.

Slovenci in njihovi potomci na srečanju s škofom Sajetom v Clevelandu. FOTO: last A. S. 

Škof Saje je še dodal, da ga je razveselilo, da je med starejšimi videl tudi precej mladih družin in otrok. "V zborčku so slovensko prepevali tudi nekateri otroci, ki sploh ne znajo govoriti slovenščine." 

Kaj nam Baraga govori za današnji čas? 

Škof Andrej Saje je po uspešno zaključenem obisku ZDA povedal, da je Baraga čutil poslanstvo, da nekaj naredi za Indijance, ki so bili zelo oddaljeni, še danes so njihovi kraji težko dostopni. "Kako je bilo šele takrat, ko je hodil peš!" Zaradi njegovega dela je bil številnim v napoto. "A imel je moč, da je Boga prinašal pred ljudi. To se mi zdi tudi danes pomembno. Pomembno se je spominjati, živeti pa moramo današnji čas. Baraga nam je lahko za zgled, kaj lahko naredimo, da bomo evangelij prinašali ljudem v današnjem času," je poudaril škof Andrej Saje. 

Na Baragovem grobu v Marquettu. FOTO: last A. S. 

Oglejte si še več fotografij škofa Andreja Sajeta in Jožeta Pibernika iz potovanja v ZDA po Baragovi deželi v spodnji galeriji.


Kupi v trgovini

Baraga, Črna suknja med Indijanci
Svetniki
19,90€

Povezano potovanje

Apulija z Matero - z avtobusom

Dežela med ostrogo in peto italijanskega škornja

Število dni

5

Naslednji termin

27.04.2024

Nalaganje
Nazaj na vrh