Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Škof Bizjak: »Škof Pirih je vztrajno zaupal Bogu in ljudem«

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 23. 03. 2022 / 14:06
Oznake: Maša, Škof
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 23.03.2022 / 14:20
Ustavi predvajanje Nalaganje
Škof Bizjak: »Škof Pirih je vztrajno zaupal Bogu in ljudem«
Mašo je vodil koprski škof Jurij Bizjak. FOTO: arhiv Družine/Tatjana Splichal

Škof Bizjak: »Škof Pirih je vztrajno zaupal Bogu in ljudem«

V stolni cerkvi Marininega vnebovzetja v Kopru so z dopoldansko sveto mašo obeležili prvo obletnico smrti pokojnega koprskega škofa Metoda Piriha.

Škof Bizjak je v uvodu pridige povabil, da se spomnimo škofovih velikih del in se mu zahvalimo za obilne milosti, ki smo jih prejeli po njegovih rokah in molitvah.

Leto dni, odkar je odšel v večno domovino

»Danes je prva obletnica njegovega odhoda v večno domovino, 23. marca 2021, čez dva dni, 25. marca 2022, pa bo prva obletnica maše zadušnice v Logu pri Vipavi in nato položitve k večnemu počitku v grobnico za oltarjem v Baziliki Kraljice Svetogorske,« je dejal koprski škof dodal, da se hkrati spominjamo 37-letnice njegovega imenovanja za koprskega škofa pomočnika s pravico nasledstva.

Na lanski maši zadušnici v Logu pri Vipavi. FOTO: Tatjana Splichal

»Vzel sem te s pašnika izza drobnice«

»Tudi o škofu Metodu vsekakor veljajo besede, ki jih je Gospod povedal kralju Davidu: »Jaz sem te vzel s pašnika izza drobnice, da bi bil knez mojemu ljudstvu Izraelu. Bil sem s teboj, kjerkoli si hodil, in sem iztrebil pred teboj vse tvoje nasprotnike. Naredil ti bom veliko ime, ki bo enako imenu velikašev na zemlji« (2 Sam 7,8). Gospod ga je poklical in bil z njim in škof Metod se je odzval in bil z Gospodom: preden je prišel do oltarja in še veliko bolj potem, ko je nastopil svojo službo pri oltarju.«

Zaupal Bogu in ljudem

Pokojni škof Pirih si je za svoje škofovsko geslo izbral psalmistove besede: Vate zaupam! Kot je poudaril škof Bizjak, je vztrajno zaupal Bogu in ljudem, imel je poslušno srce za Boga in za ljudi. »Kakor pravi odpev pri molitvah v čast svetim pastirjem: »Pastir ljubi svoje brate in sestre in mnogo moli za ljudstvo.« Vsa leta svojega škofovanja je vestno in z vsem srcem opravljal vse tri službe Cerkvi: učiteljsko in pastirsko in posvečevalno. Odlikoval se je po jasnosti v izražanju, po odločnosti in doslednosti, po modrosti in zaupanju.«

Škof Pirih (desno) ob diakonskem posvečenju Tilna Kocjančiča (na sredini) in škof Bizjak. FOTO: Tatjana Splichal

Poslušen Mojzesovim besedam

Koprski Škof je izpostavil, da je pokojni škof vse življenje poslušen Mojzesovim besedam iz današnjega berila: 'Sedaj pa, Izrael, poslušaj postave in naredbe, katere vas učim izpolnjevati, da ostanete pri življenju in pridete v posest dežele, ki vam jo daje Gospod, Bog vaših očetov!' (5 Mz 4,1).

»In vse svoje življenje je navedene Mojzesove besede ne samo poslušal, ampak jih je tudi izpolnjeval in učil in tako dosegel Gospodovo obljubo, da bo velik v nebeškem kraljestvu. Naj spomin nanj nikoli ne zbledi in naj njegova slava nikoli ne zatone,« je svojo pridigo zaključil škof Bizjak.

Celotno pridigo lahko preberete v priponki.Pridiga škofa Bizjaka.pdf

Nalaganje
Nazaj na vrh