Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Škof Friderik Baraga: ali je na obzorju beatifikacija? [VIDEO]

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 18. 02. 2022 / 17:23
Oznake: Cerkev, Svetniki, Škof
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 18.02.2022 / 20:35
Ustavi predvajanje Nalaganje
Škof Friderik Baraga: ali je na obzorju beatifikacija? [VIDEO]
Častitljivi Božji služabnik Irenej Friderik Baraga (1797-1868). FOTO: Tatjana Splichal

Škof Friderik Baraga: ali je na obzorju beatifikacija? [VIDEO]

Papež Benedikt XVI. je 10. maja 2012 podpisal odlok, s katerim je škofu Frideriku Baragi (1797-1868) priznal junaške kreposti.

Postopek za priznanje Baragovega svetništva se je začel 17. avgusta 1972, za njegovo beatifikacijo pa je potrebno le še priznanje čudeža na njegovo priprošnjo. Čez manj kot tri mesece bomo torej obhajali deseto obletnico, odkar ga smemo imenovati Častitljivi Božji služabnik. Njegov bogoslužni spomin smo obhajali pred mesecem dni.


V nedavnem pogovoru za ameriško katoliško televizijo EWTN je Lenora McKeen, izvršna direktorica Združenja škofa Barage (Bishop Baraga Association) v Združenih državah Amerike, potrdila, da je summarium (povzetek postopka) za novi čudež trenutno v rokah vatikanske Kongregacije za zadeve svetnikov in da je stvar precej obetavna, saj so za pripravo dokumentacije »temeljito opravili vse potrebno delo iz ozadja«.

Čez manj kot tri mesece bomo obhajali deseto obletnico, odkar smemo škofa Barago imenovati Častitljivi Božji služabnik.

Za morebitno potrditev medicinskega čudeža je treba opraviti pogovore z ozdravljenim bolnikom, medicinskim osebjem in bolnikovimi družinskimi člani, vse zapisane podatke pa je treba skrbno prevesti v italijanski jezik. Zbrano dokumentacijo, skupaj z vsemi zdravniškimi izvidi, temeljito pregledata dva medicinska izvedenca iz pristojne vatikanske kongregacije, ki se nato odločita, ali bosta primer posredovala tamkajšnji medicinski komisiji za popoln pregled primera.

FOTO: arhiv Družine

»Niti aspirina ni dobil«

Po besedah McKeenove, poroča spletni portal National Catholic Register, so Američani dobro poskrbeli, da je zbrana dokumentacija v skladu z zahtevami vatikanske kongregacije, ki jih je v 18. stoletju določil kardinal Prospero Lambertini (1675-1758), poznejši papež Benedikt XIV.: čudežno ozdravljenje na priprošnjo svetniškega kandidata mora biti (1) po hudi bolezni, ki sama od sebe ne bi minila, (2) takojšnje, (3) popolno, (4) dolgotrajno in (5) brez medicinske obravnave, ki bi pripomogla k ozdravljenju. Poleg tega se mora čudež zgoditi na posamično priprošnjo – za ozdravljenje se sme moliti le k enemu samemu kandidatu.

McKeenova je v pogovoru za EWTN povedala, da za dotičnega ozdravljenega bolnika vse to velja in da ni bil deležen nikakršne medicinske obravnave, »dobil ni niti aspirina«. Ozdravljenje traja že sedem let.

Če bo čudež potrjen, se bomo Baragove beatifikacije izjemno razveselili tudi v Sloveniji in škofa dodali na seznam »naših« blaženih: Slomška, Grozdeta ter drinskih mučenk s. Antonije in s. Krizine.

Če bo čudež potrjen, se bo Baraga pridružil doslej štirim ameriškim blaženim (ki niso mučenci), njegove beatifikacije pa se bomo seveda izjemno razveselili tudi v Sloveniji in škofa Barago dodali na seznam »naših« blaženih: Slomška, Grozdeta ter drinskih mučenk s. Antonije in s. Krizine.

Čeprav gre pri škofu Baragi za zgodovinski primer brez živih prič, bi potrditev čudeža na njegovo priprošnjo gotovo spet obudila zanimanje za življenjsko zgodbo »duhovnika s krpljami« in sodobne vernike znova navdušila nad njegovimi osupljivimi popotovanji.

Nalaganje
Nazaj na vrh