Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Škof Jamnik in minister Arčon o izzivih Slovencev v zamejstvu in po svetu

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 05. 10. 2022 / 06:00
Oznake: Družba, Škof, Vlada
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 04.10.2022 / 22:47
Ustavi predvajanje Nalaganje
Škof Jamnik in minister Arčon o izzivih Slovencev v zamejstvu in po svetu
Škof msgr. dr. Anton Jamnik in minister Matej Arčon se bosta novembra udeležila 1. Vseslovenskega srečanja v Mendozi. FOTO: Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu

Škof Jamnik in minister Arčon o izzivih Slovencev v zamejstvu in po svetu

Ljubljanski pomožni škof msgr. dr. Anton Jamnik, ki pri Slovenski škofovski konferenci (SŠK) vodi Koordinacijo za Slovence v zamejstvu in po svetu (KSZS), se je v torek sestal z ministrom za Slovence v zamejstvu in po svetu Matejem Arčonom.

Kot so sporočili z vladnega urada, sta se sogovornika v pogovoru dotaknila izziva duhovne oskrbe v skupnostih v zamejstvu in po svetu, pri čemer je v zadnjem času velika potreba po slovenskih duhovnikih zlasti v Videmski pokrajini v Italiji, Porabju na Madžarskem in pri izseljencih v Argentini, kjer na perečo problematiko in njene posledice tamkajšnji Slovenci vse glasneje opozarjajo.

Zapiranje slovenskih katoliških misij po Evropi

Med izzivi ostaja tudi zapiranje slovenskih katoliških misij po Evropi. Sogovornika sta se strinjala, da slovenski duhovniki in duhovna oskrba v slovenskem jeziku ostajajo pomemben dejavnik ohranjanja identitete Slovencev zunaj matične domovine. Hkrati sta pomožni škof in minister govorila še o 1. Vseslovenskem srečanju v argentinski Mendozi, ki se ga bosta letos novembra tudi oba udeležila.

Septembra škofa pri premierju

To ni bilo prvo srečanje slovenskega škofa z visokimi predstavniki trenutne vlade. Pred slabim mesecem dni, v začetku septembra, je namreč premier dr. Robert Golob sprejel predsednika in podpredsednika SŠK, novomeškega in murskosoboškega škofa msgr. dr. Andreja Sajeta in msgr. dr. Petra Štumpfa, ki sta predsedniku vlade predstavila dejavnosti Katoliške cerkve v Sloveniji.

Konec maja se je ljubljanski pomožni škof msgr. dr. Anton Jamnik srečal tudi že s prejšnjo ministrico za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Heleno Jaklitsch. FOTO: Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu

Konec maja tudi srečanje Jamnika in Jaklitscheve

Se je pa škof Anton Jamnik kot (novi) odgovorni za Slovence v zamejstvu in po svetu pri SŠK konec letošnjega maja srečal tudi s pristojno ministrico v prejšnji vladi dr. Heleno Jaklitsch in se ji »zahvalil za ves trud, ki ga je v kratkem mandatu vložila v skrb za Slovence v zamejstvu in po svetu«, takratna odhajajoča ministrica pa mu je zaželela uspešno delo med slovenskimi zamejci in izseljenci.

Nalaganje
Nazaj na vrh