Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Evropski škofje o tem, kako v Evropi oznanjati veselje evangelija

Za vas piše:
Spletno uredništvo
Objava: 01. 12. 2023 / 07:42
Oznake: Škof
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 01.12.2023 / 07:50
Ustavi predvajanje Nalaganje
Evropski škofje o tem, kako v Evropi oznanjati veselje evangelija
Slovensko škofovsko konferenco je zastopal njen predsednik, novomeški škof Andrej Saje. FOTO: Nadškofija Malta/Spletna stran SŠK

Evropski škofje o tem, kako v Evropi oznanjati veselje evangelija

Med 27. in 30. novembrom je v Valletti na Malti potekalo plenarno zasedanje Sveta evropskih škofovskih konferenc (CCEE), ki se ga je udeležil tudi predsednik Slovenske škofovske konference (SŠK) dr. Andrej Saje. Največji izziv v Evropi ostaja evangelizacija.

Plenarno zasedanje Svetu evropskih škofovskih konferenc na povabilo malteškega nadškofa Charlesa J. Sciclune. Predsedniki škofovskih konferenc, združenih v Svetu evropskih škofovskih konferenc, so razpravljali o dogajanju na sinodi, s posebnim poudarkom na službi škofa v sinodalni Cerkvi in vlogi nadnacionalnih struktur. Zaključno poročilo, ki so ga objavili na spletni strani SŠK, objavljamo v celoti.

Evropske Cerkve v boju proti zlorabam

Predsednik CCEE nadškof Gintaras Grušas je v uvodu orisal nekatere sinodalne izzive celine; poudaril je zavzemanje škofov za vse bolj sinodalno Cerkev, k čemur je pozval papež Frančišek. Izpostavil je zavezanost evropskih Cerkva boju proti zlorabam in ponovil dolžnost, da se jim zoperstavijo s konkretnimi in učinkovitimi preventivnimi ukrepi.

Predsednik SŠK, škof Andrej Saje in nadškof metropolit v Izmirju, p. Martin Kmetec. FOTO: Osebni arhiv škofa Sajeta

Največji izziv ostaja evangelizacija

Med izzivi, s katerimi se sooča Cerkev, so bili obramba življenja in človekovega dostojanstva, pomembnost mladih, novi migracijski valovi, prikrito preganjanje kristjanov v Evropi in nove meje umetne inteligence. Največji izziv ostaja evangelizacija, da bi v Evropi, ki jo vse bolj mikajo sekularizem, fundamentalizem in populistični nacionalizem, oznanjali veselje evangelija, ki izvira iz srečanja s Kristusom.

»Ne« vojni

Evropski škofje so z zaskrbljenostjo spremljali tudi trenutne vojne razmere: vojno v Ukrajini, ki traja že drugo leto, prizore v Gorskem Karabahu in konflikt v Sveti deželi, ter ponovno poudarili svoj »ne« vojni in ponovno pozvali k dokončni prekinitvi ognja, izpustitvi talcev in odprtju humanitarnih koridorjev v Gazi.

FOTO: Nadškofija Malta/Spletna stran SŠK

Med zasedanjem je generalni tajnik sinode kardinal Mario Grech spregovoril o škofovski službi v sinodalni Cerkvi, generalni relator sinode kardinal Jean-Claude Hollerich SJ pa o vlogi nadnacionalnih struktur na sinodalni poti. Kardinal Grzegorz Ryś, nadškof v Lodžu, je predstavil poročilo delovne skupine za posodobitev Charte Œcoumenica, dokumenta o sodelovanju med krščanskimi Cerkvami v Evropi, ki sta ga CCEE in Konferenca krščanskih cerkva Evrope (CEC) podpisali leta 2001.

Naslednje plenarno zasedanje bo potekalo v Beogradu med 24. in 27. junijem 2024 na povabilo nadškofa Ladislava Nemeta, ki je podpredsednik Sveta evropskih škofovskih konferenc (CCEE).

Selitev sedeža Sveta evropskih škofovskih konferenc v Rim

Ob koncu dela so škofje soglasno sklenili, da se sedež CCEE leta 2024 preseli iz švicarskega St. Gallena v Rim, hkrati pa so izrazili hvaležnost švicarski Cerkvi, zlasti škofiji St. Gallen, za sprejem in velikodušnost, s katerima je vsa ta leta spremljala delo tajništva CCEE. Člani CCEE so za eno leto podaljšali tudi mandat patra Martina Michalička kot generalnega tajnika CCEE, ki ta položaj zaseda od leta 2018.



Nalaganje
Nazaj na vrh