Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Škof Saje se je papežu Frančišku zahvalil za skrb do Cerkev v Sloveniji

Za vas piše:
M. M.
Objava: 10. 07. 2024 / 11:04
Oznake: Maša, Papež, Škof
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 10.07.2024 / 11:12
Ustavi predvajanje Nalaganje
Škof Saje se je papežu Frančišku zahvalil za skrb do Cerkev v Sloveniji
Predsednik Slovenske škofovske konference in novomeški škof dr. Andrej Saje. FOTO: Arhiv SŠK

Škof Saje se je papežu Frančišku zahvalil za skrb do Cerkev v Sloveniji

Nedeljske maše s papežem Frančiškom, ki je bilo zadnje dejanje v sklopu socialnega tedna katoličanov v Italiji, se je udeležilo tudi več slovenskih škofov, tudi novomeški škof dr. Andrej Saje, sicer predsednik Slovenske škofovske konference (SŠK).

Škof Saje se je v kratkem srečanju s svetim očetom zahvalil za njegovo skrb in pozornost, ki jo izkazuje do Cerkev v Sloveniji. Kako je še doživel nedeljsko mašo v Trstu, pa lahko preberete v spodnjem zapisu.  

»Sveto mašo v Trstu s papežem, škofi, duhovniki in množico vernikov sem doživljal kot vesoljnost Cerkve. Evharistična daritev je bila ob sklepu socialnega tedna v Italiji, ki so ga letos obhajali v Trstu, ki je stičišče romanske, slovanske in germanske kulture. Trst je tudi pomembno pristanišče in vrata v svet. Tu živijo mnogi priseljenci, nenehno prihajajo migranti, ki bežijo pred vojno in nasiljem. Osrednja tema je bila demokracija in kako lahko katoličani bolj sodelujemo pri sodelovanju v družbenem življenju, kar je spodbuda tudi za nas v Sloveniji, da se katoličani kot tisti, ki skupaj z ostalimi tvorimo državo, bolj zavzamemo in opolnomočimo za odgovorno sodelovanje v družbenem in političnem življenju.

V Trstu živijo tudi Slovenci, kar je bilo upoštevano tudi pri bogoslužju. Uporaba slovenskega jezika pomeni priznanje slovenski skupnosti in da jih Cerkev vidi kot pomemben del Božjega ljudstva v tržaški škofiji. Sam sem se srečal z več italijanskimi škofi in tudi s predsednikom Italijanske škofovske konference (CEI) kardinalom Zuppijem in se z njimi tudi pogovarjal o predvidenem srečanju med stalnim svetom CEI in Slovensko škofovsko konferenco v prihodnjem letu. Posebno dragoceno pa je bilo kratko srečanje s papežem Frančiškom. Svetemu očetu sem se imenu v Cerkve v Sloveniji zahvalil za njegovo skrb, molitev in pozornost do Cerkve v Sloveniji in našega naroda. Povedal sem mu, da molimo zanj in ga prosil, naj nas vse blagoslovi.«

Nalaganje
Nazaj na vrh