Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Škof Štumpf: Huliganstvo ni navijaštvo, temveč navadno barbarstvo

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 19. 02. 2024 / 09:15
Oznake: Nemiri, Šport
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 19.02.2024 / 09:31
Ustavi predvajanje Nalaganje
Škof Štumpf: Huliganstvo ni navijaštvo, temveč navadno barbarstvo
Eden od nogometašev Mure je moral zaradi hujših poškodb sluha ponoči ostati na opazovanju v UKC Maribor. VIR: FB NŠ Mura; FOTO: Aleš Cipot/fotolens.si

Škof Štumpf: Huliganstvo ni navijaštvo, temveč navadno barbarstvo

Nedeljski derbi 21. kola slovenskega prvoligaškega nogometnega tekmovanja med Muro in Mariborom v Fazaneriji v Murski Soboti je bil prekinjen v 58. minuti zaradi navijaških izgredov.

Mariborski navijači, Viole, so namreč metali stole in močna pirotehnična sredstva na in ob igrišče in s hudo eksplozijo na delu, kjer so se ogrevali Murini rezervni igralci, poškodovali šest članov domačega moštva (in kondicijskega trenerja), pri čemer imata dva huje poškodovan sluh in opekline, zaradi česar bosta z igrišč odsotna vsaj 6 tednov. Huliganstvo je sprožilo ogorčen odziv športne in splošne javnosti, danes se je o tem javno oglasil tudi murskosoboški škof msgr. dr. Peter Štumpf.

Vsem želi hitro okrevanje

V sporočilu je škof uvodoma zapisal, da ga je globoko prizadelo in užalostilo nedeljsko tragično dogajanje na nogometnem derbiju v soboški Fazaneriji, saj se je lep športni dogodek prevrgel v hudo nasilje. »Šlo je torej za namerno dejanje poškodovanja oseb, ki pomeni kriminalnost dejanja in zato tudi kazensko odgovornost. Žal mi je za vse poškodovane in jim želim čim prejšnje okrevanje,« je izpostavil prvi mož soboške škofije.

Soboški škof msgr. dr. Peter Štumpf: Še je čas, da huliganstvo zaustavimo in gremo veselo in mirno na tekme. Pristojne pa pozivam, da takoj odločno in učinkovito ukrepajo. FOTO: Ivo Žajdela

Dinamika, ki skoraj nikogar ne pušča v mirovanju

Štumpf je poudaril, da je ob vsaki pomembni tekmi v Murski Soboti ogromno policistov, in včasih pomisli, da je to del spektakla, ki daje športnemu dogodku še večji pomen in veljavo. »Veselje in petje navijačev pove, za kaj gre. Zaradi pregretosti navijaškega adrenalina je treba zagotoviti varnost v mestu gostitelju in na tekmi. Do tu so stvari še lahko obvladljive. Šport je pač dinamika, ki skoraj nikogar ne pušča v mirovanju. Tudi v tem je čar športnega spektakla,« je poudaril soboški škof.

Igralci bi morali ostati kar doma

Ko pa pridejo huligani z namenom poškodovati ljudi, to nima nič več opraviti s športom; huliganstvo namreč ni navijaštvo, temveč je navadno barbarstvo, je nadaljeval: »Ekipa, ki ima za seboj huligane, ne izpolnjuje pogojev za nastopanje in igranje. V primeru tokratnega derbija je vodstvo gostujočega kluba tu povsem odpovedalo. Če so vedeli, kaj grozi, bi igralci morali ostati kar doma, s huliganskim spremstvom niso imeli nobene pravice priti in igrati v Soboti.«

Gladiatorstvo, ki zahteva žrtve

Peter Štumpf je poudaril, da bi enako veljalo za domačo ali katero koli drugo ekipo, če bi šla s huligani igrat kam drugam. Če so igralci in navijači ena duša, pa igralci in huligani to nikakor ne morejo biti; če pa to so in želijo taki tudi ostati, potem oboji pomenijo grožnjo na igrišču in tribunah, pa tudi celotni družbi, je prepričan škof. In dokler se tu ne bodo postavile meje, se bo šport (in zlasti nogomet) vse bolj in brez ovir kriminaliziral, kar vodi v gladiatorstvo, ki zahteva žrtve, v skrajnosti tudi smrt.


Preventiva je ključna

»Podobni dogodki že močno preplavljajo evropska in svetovna nogometna igrišča. Preventiva, da do takega nasilja ne bi prišlo, je ključna. Odpravljanje posledic po tragičnih dogodkih pomeni zgolj hinavski poskus opravičevanja tistih, ki niso poskrbeli, da se nasilje ne bi zgodilo. 'Če veš, kaj bo, pa že prej ne ukrepaš, da ne bi prišlo do tega, potem pa se opravičuješ, ker se je pač zgodilo, si za to tudi kazensko odgovoren',« je bil jasen in oster škof Štumpf.

Še je čas, da huliganstvo zaustavimo

Po njegovem tragičen dogodek v Fazaneriji sproža alarm, ki vse prebuja iz sanjskosti nogometa, znova zlorabljenega za hudo nasilje. Če bodo v naša mesta še naprej prihajali huligani, potem so v nedeljo v Fazaneriji ob alarmu zazvonili tudi pogrebni zvonovi temi čudovitemu športu, njegovemu navijaškemu duhu in tekmovalnosti v Sloveniji. »Še je čas, da huliganstvo zaustavimo in gremo veselo in mirno na tekme. Pristojne pa pozivam, da takoj odločno in učinkovito ukrepajo,« je zaključil škof.

Nalaganje
Nazaj na vrh