Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Skrivnostni Gerloh iz Gutenwerda

Za vas piše:
Ivo Žajdela
Objava: 28. 02. 2024 / 08:23
Čas branja: 8 minut
Nazadnje Posodobljeno: 28.02.2024 / 21:46
Skrivnostni Gerloh iz Gutenwerda
»Arheološka cerkev« na Otoku pri Dobravi. FOTO: I. Ž.

Skrivnostni Gerloh iz Gutenwerda

V Narodnem muzeju Slovenije razstava Nekoč je bil Gutenwerd, o raziskovanju opuščene srednjeveške naselbine ob reki Krki.

Kdo je bil skrivnostni Gerloh iz Gutenwerda, arheološkega najdišča Otok pri Dobravi, ki leži med naseljema Dobrava in Drama ob reki Krki v občini Šentjernej? Kakšno je bilo vsakdanje življenje v srednjeveškem trgu Gutenwerdu? Kakšna je bila usoda naselbine, potem ko so jo leta 1473 napadli Turki? Kako so jo po 500 letih odkrili arheologi in kaj vse so tam izkopali? To so vprašanja, ki so jih v Narodnem muzeju Slovenije izpostavili na razstavi Nekoč je bil Gutenwerd o raziskovanju opuščene srednjeveške naselbine ob reki Krki. Na ogled bo do 3. novembra 2024.

Edina stavba cerkev

Na lokaciji arheološkega najdišča Otok pri Dobravi je v srednjem veku obstajal trg Gutenwerd, ki je nastal kot urbano in upravno središče na dolenjski posesti bavarske škofije Freising. Leta 1251 se prvič omenja z oznako trg (forum). V začetku 13. stoletja je v njem delovala kovnica denarja, imel je mitnico, grad in lastno upravo s sodnikom. V drugi polovici 14. in 15. stoletja j...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh