Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Skupno življenje duhovnikov

Za vas piše:
Alojzij Cvikl
Objava: 22. 06. 2022 / 00:12
Oznake: Duhovnik, Škof
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 22.06.2022 / 00:24
Skupno življenje duhovnikov
Alojzij Cvikl. FOTO: Tatjana Splichal

Skupno življenje duhovnikov

Zanima me, zakaj duhovniki ne živijo vsaj po dva ali trije skupaj, zakaj je vsak sam na župniji. Že Bog je rekel: »Ni dobro človeku samemu biti.« To ne velja samo za zakonce, ampak za vsakega človeka, tudi duhovnika. Tako ne bi v tolikšni meri prihajalo do osamljenosti župnikov. (Veronika)

Skupno življenje duhovnikov v skupnosti je značilno predvsem za redovne duhovnike, manj za škofijske. Duhovniki, ki so redovniki, običajno živijo v skupnosti po trije ali več. Takšen način bivanja redovnikom običajno nalagajo redovna pravila in redovne zaobljube. Gre pravzaprav za temeljno, osebno življenjsko odločitev glede načina bivanja, delovanja in pričevanja znotraj skupnosti Cerkve.

Nasprotno pa skupno bivanje svetnih duhovnikov ne temelji na uresničevanju kakšnih zaobljub, ampak gre za bolj konkretno prilagajanje razmeram. Za skupno bivanje se zato lahko škofijski duhovnik odloči tudi samo za nekaj časa. Vendar pa v zadnjem času tudi mnogi škofijski duhovniki prepoznavajo prednosti bivanja v duhovniški skupnosti.

Večkrat se škofijski duhovniki odločijo za bivanje v skupnosti povsem iz praktičnih razlogov. Na ta način laže organizirajo npr. gospodinjstvo, zmanjšajo stroške ogrevanja … So tudi primeri, ko so duhovniki ob odločitvi za bivanje v skupnosti da...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh