Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Slikar s talentom za humor in druge resne reči

Za vas piše:
Jožef Muhovič
Objava: 06. 09. 2021 / 08:54
Čas branja: 23 minut
Nazadnje Posodobljeno: 06.09.2021 / 09:32
Slikar s talentom za humor in druge resne reči
Foto: osebni arhiv

Slikar s talentom za humor in druge resne reči

Črtomir Frelih je v strokovnih krogih znan kot eden najbolj inovativnih avtorjev na področju umetniške grafike, kot odličen risar, slikar, likovni pedagog in pisec o umetnosti. Njegova umetniška bibliografija beleži 80 samostojnih in preko 200 skupinskih razstav doma in v tujini. Med njegovimi publicističnimi dosežki velja omeniti izdajo zbornika razprav z naslovom Likovno/Vizualno iz leta 2012 in razpravo Umetniška grafika osnovnega in razširjenega polja iz leta 2018. Zaposlen je kot redni profesor za grafiko na Pedagoški fakulteti Univerze v Ljubljani. Širša javnost na Facebook profilih pa že dolgo z zanimanjem sledi njegovima iskrivima lisicama, ki premišljata in komentirata dogajanja v našem realnem in medijskem svetu (glej Č. Frelih, Lisice. Knjiga umetnika, Ljubljana, 2020). Frelihova raznolika ustvarjalnost je razlog, da smo se z njim pogovarjali o transformacijah in zagatah življenja in umetnosti v naši »post-« dobi.

Povej, prosim, kako se je v tvoji imaginaciji rodil paradigmatiči par lisic, ki nas iz dneva v dan zabava z lovom na trke med fakti in fikcijami v našem življenju?

Dolgo sem veljal za avtorja z resnobnimi, včasih kar mračnimi likovnimi temami. Sicer pa sem še kar vesel človek, »prav v čast svojemu priimku«,[1] je nekoč pripomnil dr. Milan Butina. To neskladje sem se odločil uravnati in se začel veseliti tudi na likovni način. Lisičjim risbicam sicer rečem B-program, a sem ga likovno vseeno resno zastavil. Risane šale naj bi namreč ne bile smešne zato, ker so slabo narisane, kot mi je nekoč namignil odlični Pavlihov Bine Rogelj, marveč zato, ker pokažejo svet z izvirnega, nenavadnega zornega kota. Nisem razvil stripovske tipizacije likov in si privoščim, da sta figuri na vsaki risbi nekoliko drugače narisani, da govorita tudi v likovnem smislu vedno drugačne besede, misli. V basnih je večina živali nosilcev ene poudarjene lastnosti, le lisica ima izjemno bo...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh