Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

SLO o slovenskem begunskem šolstvu

Za vas piše:
Ivo Žajdela
Objava: 22. 03. 2023 / 08:42
Oznake: Duhovnost, Dogodek
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 22.03.2023 / 10:03
SLO o slovenskem begunskem šolstvu
Tone Rode, Jure Volčjak, Barbara Kastelec, Jože Dežman, Helena Janežič, Helena Jaklitsch, Andreja Klasinc Škofljanec, Gregor Batagelj. FOTO: Ivo Žajdela

SLO o slovenskem begunskem šolstvu

Založba Družina je predstavila posebno izdajo revije SLO Znanje, upanje prihodnosti. Slovensko begunsko šolstvo.

Posebna izdaja revije SLO časi, kraji, ljudje je posvečena slovenskemu begunskemu šolstvu. Le nekaj dni po prihodu na Vetrinjsko polje, 22. maja 1945, so Slovenci namreč organizirali slovensko begunsko ljudsko šolo, v katero se je vpisalo 298 otrok, pouk v slovenski begunski gimnaziji pa se je začel 14. junija 1945.

Pri nastajanju revije so sodelovali urednica posebne izdaje dr. Helena Jaklitsch, Helena Janežič, Iztok Petrič, Andreja Klasinc Škofljanec, Ivo Jevnikar, Jože Wakounig in Gregor Batagelj. Prikazali so življenje Slovencev v taboriščih v Avstriji in Italiji, slovenski tisk iz povojnih begunskih taborišč, Marka Bajuka, ravnatelja Slovenske begunske gimnazije v Avstriji, Aleksandra Majhna, šolskega upravitelja slovenskih begunskih ljudskih šol v taboriščih v Avstriji, Ivana Prijatelja, ravnatelja slovenske begunske gimnazije v Italiji, različne dejavnosti v begunskih taboriščih in slovenske šole v Argentini po letu 1947.

Razsežnost dejavnosti

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh