Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Slomškov simpozij: Iz dobre šole prirastejo boljši časi

Objava: 22. 11. 2022 / 07:37
Oznake: Šolstvo, Vzgoja, Šola
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 22.11.2022 / 12:57
Ustavi predvajanje Nalaganje
Slomškov simpozij: Iz dobre šole prirastejo boljši časi
Udeležence sta v uvodu pozdravila lika Blaže in Nežica iz Slomškovega učbenika za nedeljske šole. FOTO: Alenka Testaniere

Slomškov simpozij: Iz dobre šole prirastejo boljši časi

Slomškova rojstna hiša je v petek, 18. novembra gostila 14. Slomškov simpozij za pedagoške delavce pod naslovom Iz dobre šole prirastejo boljši časi.

Učenje in poučevanje v šolah poleg didaktično-metodične komponente vsebuje tudi močno čustveno in socialno komponento, kar se je dobro zavedal že Anton Martin Slomšek, saj njegova antropologija razume človeka, tako učenca kot učitelja/vzgojitelja, kot nedeljivo celoto telesne, duševne, duhovne in socialne razsežnosti.

Po dveh letih zopet v živo

Po dveh letih izvedbe profesionalnega usposabljanja delavcev v vzgoji in izobraževanju na daljavo, smo bili zelo veseli, da smo lahko osem urno usposabljanje ponovno izvedli v živo v Slomškovi rojstni hiši v Unišah na Ponikvi.

V uvodnem delu sta nas pozdravila skrbnik Slomškove dediščine in župnik na Ponikvi Jožef Planinc in vodja Ljudske univerze Šentjur, Alenka Testaniere, ki usposabljanje vsako leto prijavi na razpis Ministrstva za izobraževanje, da si udeleženci lahko pridobijo tudi točke pri napredovanju v pedagoške nazive. Usposabljanje namreč spada v Katalog stalnih strokovnih usposabljanje delavcev v vzgoji in izobraževanju.

Udeleženke in udeležence iz vse Slovenije sta v uvodu pozdravila lika Blaže in Nežica iz Slomškovega učbenika za nedeljske šole in na hudomušen in poučen način predstavila izbrano prednostno temo, čustveno in socialno komponento poučevanja. Celjska Mohorjeva družba pa je udeležencem pripravila razstavo knjižnih del, ki so podkrepila obravnavane teme.

Ključne kompetence v sodobnem času

Program je naslavljal več sklopov kompetenc, ki sta jih povabljena predavatelja, doc. dr. Andrej Šegula ter izr. prof. dr. Sebastjan Kristovič, aktualizirala na današnji čas: pomen komunikacije v postkovidnem času, pomen branja in bralni klub kot motivacija, osnovni principi logopedagogike ter pomen iskanja smisla in transcendence za večjo osebno izpolnitev, zadovoljstvo, blagostanje.

Za učno gradivo so udeleženci prejeli knjižne kazalke in mape z ilustrirano Slomškovo knjižno polico, ki so jo ustvarile članice z Univerze za tretje življenjsko obdobje Šentjur pod mentorstvom Kvirine Zupanc v spomin na 160. obletnico smrti blaženega škofa Slomška. Slomškova knjižna polica je zažarela tudi na razstavišču ˝Kocka˝ na prostem pred Centrom kulture Gustav.

Kupi v trgovini

Nalivno pero Jazz Elegance - Biserno bel
Nalivna peresa in brisalci črnila
9,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh