Zapri
Iskanje

Slovenijo znova zajele poplave, ob Kolpi razglašen rdeči alarm

Za vas piše:
Blaž Čermelj
Objava: 29. 09. 2022 / 17:21
Oznake: Nesreča, Slovenija
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 29.09.2022 / 18:07
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Slovenijo znova zajele poplave, ob Kolpi razglašen rdeči alarm

Slovenijo znova zajele poplave, ob Kolpi razglašen rdeči alarm
Največ težav povzročajo Kolpa, Poljanska Sora, Gradaščica in Ljubljanica, v prihodnjih dneh pa bo močno narastla tudi Krka. FOTO: Pixabay
Potem ko poleti skorajda ni bilo padavin, so Slovenijo v zadnjih štirinajstih dneh že drugič zajele silovite poplave. Najhuje je v dolini Kolpe, kjer je reka dosegla deveti najvišji pretok v zadnjih 70 letih. Obsežno poplavljajo tudi Poljanska Sora, Gradaščica in Ljubljanica na Ljubljanskem barju.

Ponoči so državo zajele obilne padavine. Ker so bile tla namočena, rečne struge pa polne že od prejšnjih padavin, so rečne struge izjemno hitro narastle nad mejo vsakoletnih poplav. Najhuje je v dolini Kolpe, kjer trenutno beležijo njen deveti najvišji pretok v zadnjih 70 letih.

Zaradi kritičnih razmer je ARSO ob 12. uri izdal rdeče opozorilo za porečje reke Kolpe ter oranžnega za porečja Sore, Gradaščice in Ljubljanice.

Visoke vode presenetile prebivalce

Za gasilce se je trdo delo začelo že ob štirih zjutraj, ko je gladina reke že začela ogrožati nižje ležeče hiše v dolini zgornje Kolpe. Te so prebivalci lahko zaščitili z vnaprej pripravljenimi deskami in vrečami s peskom. Ponekod za reševanje sicer ni bilo časa, saj je bilo naraščanje vode prehitro, da bi lahko z reševanjem sploh začeli. Visokovodni val se po dolini Kolpe sedaj širi še v Belo krajino, kjer bi se razmere v večernih urah vendarle morale začeti umirjati.

Kljub prenehanju padavin pa so še vedno mogoče obsežne poplave ob reki Krki. Ta kraška reka namreč narašča s precejšnjim zamikom, kar pa ne pomeni, da ne more povzročiti silovitih poplav.

Umirjanje razmer šele v soboto dopoldne

Vremenoslovci za čas do sobote dopoldne, ko naj bi padavine končno prenehale, opozarjajo na veliko previdnost, saj lahko te povzročijo poplave meteornih voda, kasneje pa tudi zemeljske plazove. V primeru čudnih zvokov iz zemljine ali celo njenega drsenja naj se prebivalci tako kar najhitreje obrnejo na centre za obveščanje, ki bodo znali sporožiti ustrezne odzive za preprečitev nadaljnje škode.

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh

Dobrodošli! 

Za vas smo pripravili e-darilo: 

Recepti za piškote in pecivo Marka Čižmana: Sladka pika na i

Kliknite tukaj

Close