Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Slovenska Istra: uporaba vode za nenujne namene znova dovoljena

Za vas piše:
M.M.Š.
Objava: 29. 08. 2022 / 15:12
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 29.08.2022 / 16:43
Ustavi predvajanje Nalaganje
Slovenska Istra: uporaba vode za nenujne namene znova dovoljena
Izboljšanje stanja omogoča postopno sproščanje ukrepov, ki so veljali v minulih dneh. FOTO: Tatjana Splichal

Slovenska Istra: uporaba vode za nenujne namene znova dovoljena

V slovenski Istri postopoma sproščajo ukrepe varčevanja s pitno vodo: po napovedi direktorja Rižanskega vodovoda Martina Preglja je od danes dovoljena tako posebna kot nenujna uporaba vode.

Kot je po navedbah STA Pregelj pojasnil na tiskovni konferenci v Kopru, se bodo jutri končali tudi prevozi vode s Planinskega polja v Istro. Predstavniki Rižanskega vodovoda in Civilne zaščite so na rednem tedenskem sestanku analizirali stanje virov po padavinah v zadnjih desetih dneh in stanje pri porabnikih in po njihovih besedah se je »vse skupaj nekoliko popravilo«, izboljšanje stanja pa omogoča postopno sproščanje vseh ukrepov, ki so veljali v minulih dneh.

Količine vode pa še vedno niso zadostne, da bi jo lahko trošili povsem brez nadzora.

Prebivalci Slovenske Istre tako spet lahko uporabljajo kmetijske priključke, operejo dvorišče ali avto, komunalna podjetja pa lahko znova vključijo prhe na plažah. Kljub temu, poudarja Pregelj, količine vode še vedno niso zadostne, da bi jo lahko trošili povsem brez nadzora.

Kot je še dejal, bodo morali v Slovenski Istri do prihodnjega poletja na državni ravni najti takšno rešitev, da vode ob morebitnem vnovičnem pomanjkanju ne bo več treba voziti s tovornjaki. Rižanski vodovod je razglasil izredne razmere ter omejil in prepovedal uporabo pitne vode za vse nenujne in posebne namene v začetku julija, ko je prišlo do hudega pomanjkanja vode v vseh štirih obalnih občinah.

Nalaganje
Nazaj na vrh