Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Slovenska karitas zbira pomoč za Ukrajino [VIDEO]

Za vas piše:
A. R.
Objava: 01. 03. 2022 / 09:51
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 02.03.2022 / 11:05
Ustavi predvajanje Nalaganje
Slovenska karitas zbira pomoč za Ukrajino [VIDEO]
Karitas Ukrajina se zahvaljuje se za solidarnost, ki je zajela Slovenijo. FOTO: Caritas Ukrajina

Slovenska karitas zbira pomoč za Ukrajino [VIDEO]

Slovenska karitas je za najnujnejšo pomoč prizadetim v vojni v Ukrajini do danes zbrala 56.100 denarnih sredstev in jih že posredovala Karitas v Ukrajini. Danes je stekla tudi akcija zbiranja materialne pomoči.

Karitas v Ukrajini že vse od začetka ruske invazije na Ukrajino nudi pomoč ljudem, ki jih je prizadela vojna in obupano iščejo varno zatočišče tako na zahodu države kot v sosednjih državah.

Pomoč notranje razseljenim

Življenjsko pomembno pomoč in psihosocialno podporo nudijo predvsem ženskam in otrokom, po vsej Ukrajini imajo 22 centrov.

Notranje razseljenim ljudem na poti pa zagotavljajo osnovne informacije, hrano, pitno vodo in komplete za osebno higieno. Prav tako organizirajo tudi prostore za varno prenočevanje, prehranjevanje in umivanje. Sodelavci Karitas v Ukrajini marsikomu zagotovijo tudi varen prevoz, da lahko pridejo do svojih bližnjih, so sporočili iz Slovenske karitas.

Potrebe vsak dan večje

»V tem dramatičnem trenutku pogumno nadaljujemo s pomočjo ljudem v stiski, nikogar ne bomo pustili za seboj,« zagotavlja Fr. Vyacheslav Grynevychin, direktor Caritas-SPES v Ukrajini.


Tetiana Stawnychy, predsednica Caritas Ukrajina je ponosna na ekipo, ki se trudi poskrbeti za potrebe najbolj ranljivih, ter hvaležna za »veliko podporo organizacij Karitas in ljudi dobre volje iz tujine. Potrebe so vsak dan večje."

Največ pomoči sodelavci in prostovoljci Karitas nudijo prav na najbolj kritičnih območjih, kot so Kramatorsk, Rubizhne, Zaporožje, Volnovaka, Mariupol, Harkov, Dnipro, Kijev, Žitomir, Odesa, Ivano-Frankivsk.

Karitas Ukrajina: To je naše orožje

»Pomoč drugim je naše orožje,« so pri Karitas Ukrajina zapisali na Twitterju. Na območjih, kjer ni nenehnih spopadov, so v pogonu vsi lokalni centri.

Na delu so tudi lokalne Karitas v sosednjih državah, kot so Poljska, Moldavija, Slovaška, Romunija, Madžarska. Tja se je je namreč zateklo že ogromno Ukrajincev, največ jih je po podatkih Karitas pribežalo na Poljsko, in sicer že 280 tisoč.

Karitas začenja z zbiranjem materialne pomoči, zbrala že 56.100 EUR za Ukrajino in VABILO na spletno novinarsko konferenco s Karitas Ukrajina DANES ob 10.30Pomoč beguncem na Poljskem. Foto: Caritas Poljska

Potrebujejo hrano, vodo, higienske pripomočke, oblačila, posteljnino …

Zbiranje materialne pomoči

Pri Slovenski karitas je danes stekla akcija zbiranja materialne pomoči. Potrebujejo predvsem:

  • suho ali trajno in dobro zapakirano osnovno hrano, ki ne potrebuje hlajenja (konzerve, narezek, otroška hrana, testenine, mleko ipd.),
  • higienski pripomočki (pralni prašek, milo in šampon za osebno nego, pasta in ščetke, ženski vložki),
  • higienski robčki in plenice,
  • voda v plastenkah,
  • oblačila za otroke, bombažno posteljnino, novo spodnje perilo in nogavice,
  • spalne vreče.

Kje poteka zbiranje

  • Humanitarno skladišče Nadškofijske karitas Maribor, Ljubljanska 23, 2000 Maribor (ponedeljek, sreda, petek med 9. in 12. uro).
  • Skladišče Škofijske karitas Ljubljana, Slovenčeva 19, 1000 Ljubljana (ponedeljek, torek, četrtek in petek od 13.00 do 15.00 in sreda popoldan).
  • Humanitarno skladišče Škofijske Karitas Celje, Vrbje 82, 3310 Žalec (od ponedeljka do petka med 8.00 in 14.00).
  • Škofijska karitas Novo mesto, Skladišče Bergančevje 19, 8000 NM (vsak delovnik med 8.00 in 15.00 - predhodno poklicati na 031 632 008).
  • Škofijska karitas Koper – po Dekanijskih karitas.
  • Škofijska karitas Murska Sobota – Lazarjev dom, Gregoričeva 4, 9000 Murska Sobota (ponedeljek – petek od 13. do 15. ure).

 Tudi v več trgovskih centrih po vsej Sloveniji se bo v označenih košarah zbirala hrana in higienskih pripomočki. Zbrani artikli bodo namenjeni za pomoč v Ukrajini, v večjih zbirnih centrih Karitas v sosednjih državah in tudi za nameščene v Sloveniji, kar bo odvisno od potreb in logističnih možnosti.

FOTO: Karitas Ukrajina

Zbiranje denarne pomoči

Še naprej poteka tudi zbiranje denarne pomoči. svoj prispevek lahko darujete na:

Slovenska karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana, TRR: SI56 0214 0001 5556 761, Namen: Pomoč Ukrajini, Sklic: SI00 870, Koda namena: CHAR, BIC banke: LJBASI2X. Položnice bodo v tem tednu na voljo na vseh poštah in po župnijah.
Ali z SMS sporočilom KARITAS5 na 1919, darovali boste 5 evrov.

Nalaganje
Nazaj na vrh