Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Slovenski jezuiti prosijo odpuščanja žrtve p. Rupnika

Za vas piše:
Spletno uredništvo
Objava: 06. 01. 2023 / 18:13
Oznake: Duhovnik
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 06.01.2023 / 22:42
Ustavi predvajanje Nalaganje
Slovenski jezuiti prosijo odpuščanja žrtve p. Rupnika
Glavni oltar jezuitske cerkve Kristusovega učlovečenja v Dravljah, kjer imajo slovenski jezuiti sedež province. FOTO: Marijan Smerke

Slovenski jezuiti prosijo odpuščanja žrtve p. Rupnika

Slovenska jezuitska skupnost je 6. januarja objavila izjavo glede zlorab s strani p. Marka Ivana Rupnika, v kateri obžalujejo, da kot provinca v preteklosti žrtvam niso prisluhnili in vse prosijo odpuščanja.

V izjavi, ki je objavljena na spletni strani Jezuitov v Sloveniji, so slovenski jezuiti zapisali, da se čutijo dolžni, da se odzovejo na obtožbe o zlorabah zoper jezuita p. Marka Ivana Rupnika.  

Verjamejo žrtvam

V izjavi lahko preberemo, da so slovenske jezuite globoko pretresla objavljena pričevanja redovnic, ki p. Rupniku očitajo različne oblike nasilja in zlorab. "Verjamemo v iskrenost redovnic in drugih žrtev, ki so spregovorile o svojem trpljenju in drugih okoliščinah glede čustvenih, spolnih in duhovnih zlorab s strani našega sobrata. Očitno je, da kot provinca v preteklosti žrtvam nismo znali prisluhniti in ustrezno ukrepati, da bi zadeve razčistili in naredili konec trpljenju." Sprejemajo in tudi razumejo ogorčenost, jezo in razočaranje žrtev ter njihovih bližnjih. 

Prošnja članicam skupnosti Lojola

"Vse iskreno prosimo odpuščanja," so zapisali. "Najprej žrtve, ki v preteklosti niso bile zares slišane s strani pristojnih oseb v Družbi Jezusovi. Na poseben način prosimo odpuščanja sedanje in nekdanje članice Skupnosti Lojola. Njihove izpovedi nedvomno kažejo, da pristojni cerkveni predstojniki niso ustrezno ukrepali, zaradi česar se je povečalo in podaljšalo nesluteno trpljenje vrste žena."

Božje bo ostalo, človeško propadlo

Vsem kristjanom, ki so v p. Rupniku našli navdih za svojo vero in življenje, pravijo, da tistega, kar je zgrajeno na Bogu, človeška slabost in greh ne moreta uničiti, kar pa je zgolj človeško, bo prej ali slej propadlo. "Zaupamo, da nas bo naporna pot obžalovanja in očiščevanja, ki je polna razočaranj, stisk, žalosti, jeze, sramu in bolečine, postopno pripeljala k utrditvi pristne vere in globlji povezanosti znotraj cerkvene skupnosti."

Naj pride na dan celostna resnica

Ker p. Rupnik že trideset let deluje v Rimu, slovenski jezuiti nimajo neposrednih informacij o postopkih zoper omenjenega sobrata, prav tako pa so omejene tudi njihove možnosti ukrepanja, so poudarili. "Vodstvo našega reda podpiramo v prizadevanjih, da pride zadevi do dna in ustrezno ukrepa. Vsi si želimo, da bi prišla na dan celostna resnica, ki bo vsem vpletenim omogočila, da pridejo do pravice."

Želijo si, da bi žrtve spregovorile

"Tako v Cerkvi kot v civilni družbi lahko pristojne osebe ukrepajo samo potem, ko jim žrtve ali tisti, ki so seznanjeni z dejstvi, posredujejo informacije. Če storilec dejanje zanika, ali če žrtev ali priča ne želi spregovoriti, je navadno potreben preiskovalni in sodni proces, da bi se izkazala resnica. Razumemo, da se mnoge žrtve ustrašijo dolgotrajnega in bolečega procesa, zato jih še toliko bolj spodbujamo, naj sodelujejo v postopkih. Naša iskrena želja je, da bi žrtve in priče, pa tudi drugi morebitni vpleteni – spregovorili; če ne javno, pa vsaj zaupno pred pristojnimi osebami in inštitucijami," so zapisali. 

Obrnete se lahko na naslov varuh@sj.si (v Sloveniji) ali teamreferente.dir@gmail.com (v Rimu).

Slovenski jezuiti se zavezujejo k podpori žrtvam in vsem oškodovanim, k sodelovanju s pristojnimi inštitucijami glede tega in drugih primerov zlorab v njihovih vrstah, pa tudi k sprejemanju vseh predlogov glede nadaljnjih korakov. 

"Vse ljudi dobre volje vabimo k odprtemu dialogu, pomoči in sodelovanju. Hvala vsem, ki ste do sedaj z nami in mnogimi drugimi že stopili v stik in spregovorili," so zaključili izjavo. 

Kupi v trgovini

Prvi jezuiti
Monografije
30,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh