Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Slovenski mediji v Avstriji nekoč in danes

Za vas piše:
Ivo Žajdela
Objava: 06. 01. 2024 / 10:50
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 06.01.2024 / 12:27
Ustavi predvajanje Nalaganje
Slovenski mediji v Avstriji nekoč in danes
Zbornik Slovenski mediji v Avstriji nekoč in danes je uredil dr. Danijel Grafenauer, s predstavitve v Ljubljani 21. decembra. 2023. FOTO: Ivo Žajdela

Slovenski mediji v Avstriji nekoč in danes

Slovenska matica je izdala zbornika Slovenski mediji v Avstriji nekoč in danes ter Vojeslav Molè: umetnostni zgodovinar, pesnik in kulturni posrednik.

Posvet o slovenskih mediji v Avstriji nekoč in danes je bil (na Slovenski matici 24. oktobra 2022) drugi posvet Slovenske matice o slovenskih medijih v Sloveniji sosednjih državah. Na prvem dogodku v tem ciklu so sodelujoči predstavili položaj slovenskih medijev v zahodni sosedi Italiji, na drugem so govorili o slovenskih medijih v Avstriji, s čimer so nadaljevali sodelovanje s slovenskimi kulturnimi ustvarjalci izven naših državnih meja, ki sodijo v enoten kulturni prostor, opredeljen z našim slovenskim jezikom.

Bogat vpogled v delovanje medijskih ustanov

Zbornik Slovenski mediji v Avstriji nekoč in danes, uredil ga je Danijel Grafenauer, vsebinsko sledi posvetu in je razdeljen na tri vsebinske sklope: Slovenske založbe in radio-televizija v Avstriji, Slovenski tiskani mediji in revije v Avstriji ter Refleksije in perspektive. Namen zbornika je predstaviti slovenski javnosti manj poznano, a bogato knjižno in publicistično dejavnost Slovencev v Avstriji, ponuditi celovit in informativno bogat vpogled v delovanje medijskih ustanov, ki objavljajo v slovenskem jeziku, ter spodbuditi konstruktivno refleksijo, ki bo nanizala možne perspektive nadaljnjega kvalitetnega razvoja na področju medijev slovenske narodne skupnosti v sosednji državi. Zbornik nam ponuja vse našteto, še več, podaja obširno informacijo o zgodovini, vsebini, finančnih pogojih, menjavi generacij, tehnološkem razvoju in težavah delovanja slovenskih medijev v Avstriji.

Vsebina knjige je v priloženem kazalu.

Vojeslav Molè: umetnostni zgodovinar, pesnik in kulturni posrednik

Nova monografija oziroma zbornik prispevkov v zbirki Odstiranja z naslovom Vojeslav Molè: umetnostni zgodovinar, pesnik in kulturni posrednik, uredila ga je Lidija Rezoničnik, predstavlja Vojeslava Molèta (1886–1973), ki je bil poklicno dejaven kot profesor umetnostne zgodovine, a hkrati vse dejavno življenje tesno povezan s književnostjo in pisanjem. Posvečal se je poeziji, pisal je dnevnik in kasneje spomine, prevajal ter deloval kot književni in kulturni posrednik.

Zbornik Vojeslav Molè: umetnostni zgodovinar, pesnik in kulturni posrednik je uredila dr. Lidija Rezoničnik; predstavila ga je v Ljubljani 21. decembra. 2023. FOTO: Ivo Žajdela

Avtorji so Molèta umestili v čas in prostor

Kot je zapisal dr. Žarko Lazarević, je pomembna kakovost zbornika, da avtorji Molètova formativna leta previdno umestijo v čas, prostor in tedanji predstavnostni svet ter tako smiselno izpostavijo dejavnike, ki so vplivali na njegovo kasnejšo akademsko pot in kulturno-umetnostno delovanje. /.../ Pronicljiva analiza Molètove poezije ponudi nov uvid v njegovo umetniško ustvarjanje ter pomeni pomembno dopolnitev v prikazu njegove osebnosti in delovanja, pri katerih je bil doslej večji poudarek namenjen akademskemu in kulturno-posredniškemu področju. Posebno vrednost monografiji daje prikaz stanja arhivskega gradiva, ki bodisi priča o življenju in delu Vojeslava Molèta bodisi ga je slednji sam ustvaril.

Vsebina knjige je v priloženem kazalu.

Kupi v trgovini

Drobci minljivosti
Zgodovina
23,60€
Nalaganje
Nazaj na vrh