Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Slovenski Mozart: Dokumentarni film o skladatelju Josipu Ipavcu

Za vas piše:
Lucija Čakš
Objava: 21. 10. 2021 / 10:55
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 21.10.2021 / 11:01
Slovenski Mozart: Dokumentarni film o skladatelju Josipu Ipavcu
Saša Tabaković med snemanjem v Ipavčevi rojstni hiši/ŽELJKO STEVANIĆ

Slovenski Mozart: Dokumentarni film o skladatelju Josipu Ipavcu

Letos mineva sto let od smrti skladatelja Josipa Ipavca, zato je vlada na pobudo občine Šentjur leto 2021 razglasila za njegovo leto. Svojevrsten vrh je praznovanje spomina nanj doseglo z dokumentarnim filmom Josip Ipavec – slovenski Mozart v režiji Vojka Boštjančiča.

Josip Ipavec je najmlajši skladatelj iz šentjurske dinastije. Sedmi otrok Gustava Ipavca, avtorja ponarodelih skladb Slovenec sem in Kje so tiste stezice. Prav tako kot njegov oče se je tudi Josip izobrazil za zdravnika, glasbenik pa je bil v prostem času.

Slovenski Mozart ni pretiran vzdevek, pa tudi namišljen ne – nadeli so mu ga njegovi sodobniki v času njegovega bivanja v Gradcu. Ipavec je avtor prvega slovenskega baleta Možiček in tudi opere Princesa Vrtoglavka. Čeprav je skladal na prelomu iz 19. v 20. stoletje, ni posegal po modernizmu, ki je bil takrat vse bolj priljubljen, temveč je spadal v zlati standard, pojasni zgodovinar Igor Grdina. Slednji je v jubilejnem letu o skladatelju izdal knjigo.

Predpremiera v Šentjurju

Predpremierno je bil dokumentarni film Josip Ipavec – slovenski Mozart predvajan v sredo, 13. oktobra, v Ipavčevem kulturnem centru v Šentjurju. Dogodka so se udeležili številni ustvarjalci in sodelujoči pri film...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh