Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Slovenski rojaki v Clevelandu praznovali Prešernov dan [VIDEO]

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 07. 02. 2023 / 08:12
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 07.02.2023 / 08:22
Ustavi predvajanje Nalaganje
Slovenski rojaki v Clevelandu praznovali Prešernov dan [VIDEO]
Na prireditvi so med drugim nastopili učenci slovenske šole v Clevelandu. FOTO: Generalni konzulat RS v Clevelandu

Slovenski rojaki v Clevelandu praznovali Prešernov dan [VIDEO]

Ob prihajajočem slovenskem kulturnem prazniku se največjega slovenskega pesnika spominjajo tudi naši rojaki po svetu. V Clevelandu so Prešernov dan obeležili s posebno prireditvijo, ki so jo prepletli s književnostjo, poezijo in glasbo.

Dogodek sta organizirala Clevelandsko Kurentovanje in Generalni konzulat Republike Slovenije v Clevelandu, potekal pa je v župnijski dvorani cerkve Marije Vnebovzete v Collinwoodu.

Na kulturnem dogodku s pogostitvijo so bile na mizah slovenske dobrote. FOTO: Generalni konzulat RS v Clevelandu

Prireditev sta vodila Joe Valencic in dr. Luka Zibelnik, na njem pa so nastopali skupina klarinetistov CLARI-TON (Martin Marsic, John Nemec, Tony Hocevar), slovenska igralka Gaja Višnar, dr. Timothy Pogacar, učenci slovenske šole pri Sv. Mariji, ki jih je pri petju spremljal Ed Ferrazzoli, ter igralca Isabelle Kralj in Mark Anderson, so sporočili z Generalnega konzulata RS v Clevelandu.

V spodnjem videu je na voljo celotna prireditev (od približno 29. minute dalje).

Odprtost, razumevanje, solidarnost

Generalna konzulka Slovenije v Clevelandu Alenka Jerak, ki je zbrane v župnijski dvorani nagovorila z naslednjimi besedami: »Kultura smo mi sami. Je odsev tega, kako živimo, pozdravljamo, se obnašamo, razmišljamo, govorimo in pišemo. Tudi to, da smo odprti, razumevajoči in solidarni do tistih, ki jim je življenje manj naklonjeno ter da spoštujemo morebitno drugačnost. Da, tudi to je kultura, tista srčna, ki jo nosi vsak v sebi ali pač ne.«

Generalna konzulka Slovenije v Clevelandu Alenka Jerak. FOTO: Generalni konzulat RS v Clevelandu

Brez kulture ne bi obstali kot narod

Slovenci imamo po njenih besedah tehten razlog za praznovanje. »Kot majhen narod v težkih časih burne evropske zgodovine brez kulture ne bi preživeli in ne bi obstali kot narod. Z njo smo ohranjali slovensko besedo, ples in navade, krepili narodno identiteto in samozavest ter si pred malo več kot 30 leti izborili svojo svobodo, zato je prav, da ta praznik praznujemo kot državni praznik.«


Kljub oddaljenosti smo Slovenci

Ob tem je izrazila veselje in ponos, da so sobotne učilnice vseh treh slovenskih šol v ZDA še vedno polne otroškega smeha, slovenskega jezika in pesmi »in da imamo vedno več rojakov srednje generacije, ki se z navdušenjem podajajo v iskanje korenin svojih prednikov in se učijo slovenščine. krepitev stikov z domovino svojih staršev ali starih staršev. S tem ne le ohranjamo jezik in kulturo, ampak tudi odpiramo možnosti za krepitev stikov z domovino svojih staršev ali starih staršev. Kljub geografski oddaljenosti Slovenije se moramo zavedati, da smo vsi Slovenci isti narod,« je poudarila Jerakova.


Nalaganje
Nazaj na vrh