Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Slovesno praznovanje zlate maše upokojenega beograjskega nadškofa Stanislava Hočevarja [FOTO]

Za vas piše:
Marija Halas
Objava: 10. 07. 2023 / 13:14
Oznake: Dogodek, Maša, Škof
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 11.07.2023 / 21:30
Ustavi predvajanje Nalaganje
Slovesno praznovanje zlate maše upokojenega beograjskega nadškofa Stanislava Hočevarja [FOTO]
Upokojeni beograjski nadškof Stanislav Hočevar letos praznuje dvojni jubilej. FOTO: Anton Lenarčič

Slovesno praznovanje zlate maše upokojenega beograjskega nadškofa Stanislava Hočevarja [FOTO]

Upokojeni beograjski nadškof Stanislav Hočevar je v nedeljo, 9. julija, v svoji rojstni župniji Škocjan pri Novem mestu obhajal zahvalno sveto mašo ob 50-letnici mašništva in 60-letnici vstopa v salezijansko družbo. Ob devetih škofih in nadškofih ter številnih duhovnikih je bil slavnostni pridigar ljubljanski nadškof in metropolit Stanislav Zore.

Slovesnost se je začela v župnijski cerkvi sv. Kancijana ob krstnem kamnu, kjer je nadškof Hočevar prejel sv. krst in druge zakramente uvajanja. Tu so bili navzoči le somašniki, devet škofov in nadškofov, skoraj 40 duhovnikov in ministranti. Sopranistka Francka Šenk je zapela psalm, ki je izrazil razpoloženje trenutka zahvale: Kelih zveličanja bom vzel in opeval Gospodovo ime. Kako naj povrnem Gospodu, vse dobro kar mi je storil? Kelih zveličanja bom dvignil in bom klical Gospodovo ime.

Številni duhovniki in škofi so prišli v Škocjan. FOTO: Anton Lenarčič

Zlatomašnik, bod´pozdravljen

Slovesnost svete maše se je odvijala na Knobleharjevem trgu, kjer so v uvodu domači pevci pod vodstvom organista Slavka Klobučarja zapeli znano Zlatomašnik, bod´ pozdravljen, z navdušenjem je ob tem prepevala tudi vsa zbrana množica vernikov, in to ne le iz domače župnije. Zlatomašnik pa je pred začetkom sv. maše položil svečo pred mogočni spomenik dr. Ignacija Knobleharja, ki stoji sredi trga.

Maša na Knobleharjevem trgu. FOTO: Anton Lenarčič

Slavnostni pridigar, ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore. FOTO: Anton Lenarčič

Prišli so tudi gostje iz političnih in drugih krogov. FOTO: Anton Lenarčič

Pri sveti maši je prepeval mešani pevski zbor Ars vocalis iz Beograda pod vodstvom dirigenta Miroslava Abranovskega, organist je bil Andrej Ivanović. FOTO: Anton Lenarčič

Njegovo otroštvo je bilo delovno in skromno, prežeto z molitvijo

Slavnostni pridigar, nadškof Zore, je v svoji pridigi orisal korenine duhovniškega poklica zlatomašnika in velik vpliv družine ter ozračja, v katerem je slavljenec odraščal. To življenje v Jelendolu je bilo delovno, skromno, hvaležno in polno molitve za vse, tudi za tiste, ki so mu odpeljali očeta - našega očeta, kot je vedno govorila njegova mama, še pred njegovim rojstvom. Pridigar je poudaril še, kako je bila pot nadškofa Hočevarja ves čas pot služenja, dela za edinost, skrb za vsakega človeka.

FOTO: Anton Lenarčič

Nadškof je omenil je njegov začetek v Beogradu, kamor je prišel brez vsakega programa, razen enega: ljubiti vsako dušo in celotno škofijo ter pričati, da je Bog na strani vsakega človeka. Izpostavil je tudi zgled vztrajnosti zlatomašnika, ko ta razmišlja, da kdor ne vztraja do konca, ne ljubi. V tej drži slavljenca so se škofje in nadškofje z veseljem udeležili zahvalne daritve na kraju, od koder izhaja tudi veliki misijonar dr. Ignacij Knoblehar, je še povedal nadškof Zore.

Knobleharjev kip spodaj levo na fotografiji. FOTO: Anton Lenarčič

Nadškofovo sodelovanje s Srbsko pravoslavno cerkvijo

Pred zahvalno pesmijo po sv. maši so nadškofa Hočevarja pozdravili nekateri gostje: sedanji beograjski nadškof msgr. Ladislav Nemet, novomeški škof in predsednik Slovenske škofovske konference dr. Andrej Saje, krški škof Jožef Marketz in osebni odposlanec Srbskega patriarha Porfirija Njegova visokost Nektarije, ki je še posebej naglasil povezanost in sodelovanje nadškofa Hočevarja s Srbsko pravoslavno cerkvijo in poudaril, da njegova prisotnost potrjuje tudi nadaljnje prijateljstvo in povezanost.

Novomeški škof Andrej Saje. FOTO: Anton Lenarčič

Nadškofova zahvala ter čestitke 

Nadškof Hočevar se je, v njemu značilnem slogu, zahvalil vsem. Dejal je, da ne bo imenoval nikogar, ker je vsak posameznik v Gospodovih očeh edinstven in svét in tako nas tudi on vidi. Na slovesnosti so bili navzoči še nekateri visoki gostje iz političnega življenja naše države in seveda ponosni ter hvaležni sorodniki slavljenca.

Zbrane je pozdravil tudi škocjanski župan Jože Kapler. FOTO: Anton Lenarčič

Ob koncu slovesnosti so med pozdravi zapeli še Nace Junkar, Zdravko Perger in ljudski pevci Fantje z vasi. Za vse navzoče so kmečke žene iz Škocjana in sosednje Bele Cerkve postregle pecivo, domači vinogradniki pa so poskrbeli za zdravico. Za povabljene goste je sledilo slovesno kosilo v dvorani Osnovne šole Frana Metelka, kjer so nadškofu še mnogi čestitali, zapeli in se veselili z njim, predvsem medsebojnega druženja.

FOTO: Anton Lenarčič

Med drugim je zapel Nace Junkar. FOTO: Anton Lenarčič

Želja po povezovanju

Velika želja nadškofa Stanislava Hočevarja je bila, da tudi v tem praznovanju pritegne čim več ljudi k sodelovanju in medsebojnemu povezovanju. Tako sta v pripravi sodelovali župnija pod vodstvom domačega župnika Toneta Dularja in škocjanska občina pod vodstvom župana Jožeta Kaplerja. Prav tako sta se ob kmečkih ženah v praznovanje vključili še kulturno in turistično društvo ter seveda gasilci, ki so poskrbeli za veliko tehničnih zadev.

Domači župnik Tone Dular. FOTO: Anton Lenarčič

Škocjan je v dneh priprave in na sam dan slovesnosti zlate maše živel eno lepo povezovanje in sodelovanje. To nedeljo so se zvonovi iz cerkve sv. Kancijana res daleč slišali.

Še nekaj fotografij s slovesnega praznovanja si lahko ogledate v fotogaleriji.

Kupi v trgovini

Novo
Kje najti srečo?
Duhovna rast
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh