Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

SP v nogometu: Tretja četrtfinalistka je Francija

Za vas piše:
Blaž Čermelj
Objava: 04. 12. 2022 / 00:24
Oznake: Šport
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 04.12.2022 / 18:23
Ustavi predvajanje Nalaganje
SP v nogometu: Tretja četrtfinalistka je Francija
Lahko Messiju v njegovem petem poskusu naposled le uspe do naslova prvakov? FOTO: Twitter

SP v nogometu: Tretja četrtfinalistka je Francija

V tretji tekmi osmine Finala so francoski nogometaši po pričakovanjih upravičili vlogo favorita in z rezultatom 3:1 izločili reprezentanco Poljske. Za branilce naslova je zadel Olivier Giroud, dvakrat pa izjemni Kylian Mbappe!

Po prvem dnevu izločilnih bojev že imamo par, ki bo prinesel prvega polfinalista. To bo bodisi reprezentanca Nizozemske, bodisi reprezentanca Argentine. Toda danes bodo v ospredju druge štiri reprezentance. Za tretjo in četrto četrtfinalno vozovnico (in kasneje drugo polfinalno vozovnico) se bodo pomerile reprezentance Francije, Poljske, Anglije in Senegala.

V prvi tekmi ob 16. uri bodo pred velikim izzivom Poljaki. Nasproti jim bo stal eden izmed najtežjih mogočih nasprotnikov, reprezentanca Francije. Ta je prvič po letu 2006 prekinila tradicijo izpada gostiteljev že v predtekmovanju. Prav gotovo Poljaki v tej tekmi niso favorit. Toda v njihovih vratih je na tem prvenstvu izjemni Wojciech Szczesny, ki je po algoritmih celo drugi najboljši posameznik predtekmovanja. Ob prebijanju trdne Poljske obrambne linije jih tako gotovo čaka veliko težav.

Sodeč po tradiciji bi morali imeti danes ob 20. Angleži lahko delo. Z njimi se bo pomerila reprezentanca Senegala. Le tem tradicija ne gre v prid, saj reprezentance Anglije v zgodovini doslej ni premagala še nobena afriška reprezentanca. Se lahko kljub temu to zgodi danes?

Messi želi naslov

Prvo tekmo izločilnih bojev so prepričljivo dobili Nizozemci, ki so reprezentanci ZDA dali kar tri zadetke (3:1). Prav vsi so padli iz izvrstnih podaj s strani. S tem je Nizozemska nadaljevala s serijo petnajstih tekem brez poraza. Če v seriji dosežejo še tri, bi, po treh izgubljenih finalih, prvič osvojili naslov svetovnih prvakov.

Nogometne sladokusce je pred drugo tekmo močno zanimalo, ali ima Lionel Messi še vedno dovolj energije, da svojo reprezentanco popelje do ene od redkih lovorik, ki mu v vitrini še manjka. Po drugi odigrani tekmi osmine finala je odgovor potrdilen. Messi je tako na svoji 1000. uradni tekmi dosegel šele svoj prvi zadetek na dosedanjih petih svetovnih prvenstvih.

Z razpletom sobotnih tekem smo obenem že dobili tudi prvi četrtfinalni par. Zmagovalec dvoboja med Argentino in Nizozemsko se bo tako kot prvi uvrstil med štiri najboljše ekipe na svetu.

Ni več skrivanja

Če so številne reprezentance v predtekmovanju še iskale pravo formo in bile pri tem marsikdaj tudi poražene, popravnih izpitov sedaj ne bo več. O tem, kako burno je lahko, ko gre za obstati ali izpasti, je dobro pokazala že včerajšnja tekma med Srbijo in Švico. Na tekmi, na kateri ni manjkalo niti nacionalističnih čustev, so s porazom 3:2 krajši konec potegnili Srbi, ki jih tako čaka odhod domov. In to kljub temu, da so si obetali napredovanja.

Pri svojem razočaranju nikakor niso osamljeni. Nepričakovan izpad se je primeril tudi drugi reprezentanci sveta Belgiji ter tudi nekdanjim svetovnim prvakom Nemcem. Ti tako po osvojenem naslovu pred osmimi leti kar ne morejo najti poti iz reprezentančne krize.

Obetajo se zanimivi dvoboji

Hiter pregled lestvic osmih skupin pokaže, da prav nobena od reprezentanc ni napredovala s popolnim izkupičkom ter najmanj enkrat remizirale. Morda so bili napredovanju brez izgubljene točke še najbližje Brazilci, toda njihov strokovni štab se je odločil, da na tekmi, ki ni odločala o ničemer, odpočijejo prav vse nosilce igre. Posledica tega pa je bil (še vedno) presenetljivi poraz s Kamerunom.

Glede na prikazano jasnega favorita na prvenstvu ni. Jasno namreč je, da so najboljše reprezentance precej izenačene, zato je lahko vsaka napaka kaznovana s predčasno potjo domov.

Nalaganje
Nazaj na vrh