Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kmetje kritični do spletne primerjave cen živil

Za vas piše:
Kaja Zupanc
Objava: 19. 09. 2022 / 12:26
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 20.09.2022 / 09:16
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kmetje kritični do spletne primerjave cen živil
Osnovno živilo je tudi pšenična moka. FOTO: Tatjana Splichal

Kmetje kritični do spletne primerjave cen živil

Za naslovitev draginje je danes zaživela spletna stran »Naša super hrana«, ki potrošnikom ponuja primerjavo cen osnovnih živil in lažjo izbiro med primerljivimi izdelki. Po družbenih omrežjih se glede primerjalnika cen širijo različne kritike, do projekta pa je kritičen tudi predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije Roman Žveglič.

S primerjalnikom cen pridobivamo orodje, ki na enostaven način združuje informacije o tem, kakšne so ponudbe in cene izdelkov pri določenih trgovcih na določen dan popisa v Sloveniji in sosednjih državah. Primerjalnik je dostopen na spletni strani Naša super hrana. Iz njega se vidijo razlike med posameznimi trgovci in med posameznimi živili. »S tem želimo porazdelili breme po celotni verigi, če to ne bo dovolj, bomo zahtevali cene od vseh deležnikov v prehranski verigi, kar pa ne bo javno,« je povedala kmetijska ministrica Irena Šinko

Primerjavo po ceni, poreklu in kakovosti izdelkov bodo sedem mesecev opravljali pri šestih različnih trgovcih v večjih trgovskih centrih v Ljubljani. V košarico izdelkov za popis cen so uvrstili 15 skupin osnovnih živil - pšenično belo moko, beli kruh in testenine, goveje in svinjske zrezke ter piščančji file, mleko, tekoči jogurt, sir in maslo, jajca, jabolka, krompir, sončnično olje in beli sladkor.

Da boste vedeli, kam npr. po jajca

Kot so povedali na vladi, je cilj projekta zaščita gospodinjstev, ki se soočajo z visokim cenami hrane in se jim zmanjšuje kupna moč zaradi inflacije ter zagotovitev preskrbe celotnega prebivalstva. Ali bo ta mehak ukrep za zajezitev draginje dovolj, bomo po ministričinih besedah videli čez nekaj časa. Če ukrep ne bo dovolj, se bo vlada odločila za ukrep na podlagi zakona o kontroli cen, ki jih bodo zahtevali od vseh deležnikov v verigi. 

Primer:

Primerjava je narejena za svež nerezan bel kruh, ne glede na obliko in v vseh težah.  

Prikazana cena vseh izdelkov je preračunana na 1 kg.

 FOTO: Posnetek zaslona iz spletne strani

Cene spremljajo pri trgovcih Mercator, Spar, Tuš in Engrotuš, Hofer, Lidl in Eurospin.

»Kmet je v tej verigi najšibkejši člen«

Predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije Roman Žveglič meni, da primerjava cen živil, kot ga je zastavila vlada ne more prinesti dobrih rezultatov, saj se primerja le maloprodajne cene. »Pozdravljamo sicer namero vlade, da uredi razmerja znotraj verige preskrbe s hrano, vendar je kmet v tej verigi najšibkejši člen,« je dejal.

»Če spremljanje cen ne bo urejeno tako, da bo na embalaži razvidno, koliko ima kdo v tej verigi, se bojim, da bo brez vsakršnega učinka in bo lahko za kmeta škodljivo - postajali bomo vse bolj odvisni od uvoza vse bolj nekvalitetne hrane iz trenutnih tržnih viškov,« je še povedal Žveglič. 

Roman Žveglič. FOTO: Siniša Kanižaj

Nalaganje
Nazaj na vrh