Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Splošna avdienca: češčenje svetnikov ni praznoverje [VIDEO]

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 02. 02. 2022 / 15:22
Oznake: Cerkev, Papež, Vera
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 02.02.2022 / 15:34
Ustavi predvajanje Nalaganje
Splošna avdienca: češčenje svetnikov ni praznoverje [VIDEO]
Papež je v današnji katehezi spomnil, da smo prek občestva svetnikov med seboj povezani vsi verniki, tudi onkraj smrti. FOTO: Vatican Media

Splošna avdienca: češčenje svetnikov ni praznoverje [VIDEO]

Papež Frančišek je med današnjo splošno avdienco v vrsti katehez o sv. Jožefu spregovoril o pomenu svetosti.


Pogovor s svetniki ne pomeni čarovništva ali praznoverja; molitev oz. priprošnja k svetnikom je kot pogovor s prijateljem, je po navedbah avstrijskega Kathpressa pojasnil sveti oče, ki je obenem posvaril pred napačnim razumevanjem svetnikov. Včasih lahko celo krščanstvo zaide v oblike pobožnosti, ki na videz odsevajo bolj pogansko kot krščansko miselnost, vendar, je dejal Frančišek, »niso svetniki tisti, ki delajo čudeže, temveč je to Božja milost, ki deluje po njih«.

Niso svetniki tisti, ki delajo čudeže, temveč je to Božja milost, ki deluje po njih.

Papež je v današnji katehezi še spomnil, da smo prek občestva svetnikov med seboj povezani vsi verniki, tudi onkraj smrti. Temu občestvu se lahko zahvalimo, »da se z imenom, ki ga nosimo, prek Cerkve, ki ji pripadamo, in prek kraja, na katerem živimo, čutimo blizu tem svetim možem in ženam, svojim krstnim zavetnikom«.

FOTO: Vatican Media

Frančišek je tudi tokrat katehezo sklenil z molitvijo k sv. Jožefu, na katero je, kot je pojasnil, še posebej navezan in jo moli vsak dan že več kot štirideset let. Kot poroča Radio Vatikan, je molitev našel v molitveniku sester Jezusa in Marije iz konca 18. stoletja, zbrane vernike pa je povabil, naj se je naučijo tudi sami:

Slavni očak, sveti Jožef,

katerega moč zna nemogoče stvari narediti mogoče,
pridi mi na pomoč v teh trenutkih bridkosti in težav.
Pod svoje varstvo vzemi resne in težke razmere, ki ti jih izročam,
da bodo imele srečen konec.
Moj ljubljeni oče, vse moje zaupanje polagam vate.
Naj nihče ne reče, da sem te zaman klical.
In ker ti zmoreš doseči vse pri Jezusu in Mariji,
pokaži mi, da je tvoja dobrota tako velika kakor tvoja moč.

Amen.

Pred začetkom olimpijskih iger: šport gradi mostove solidarnosti

Pred skorajšnjim začetkom zimskih olimpijskih iger v Pekingu je papež nagovoril tudi sodelujoče športnike in športnice. Univerzalni jezik športa lahko gradi mostove prijateljstva in solidarnosti med ljudmi, kulturami in veroizpovedmi, je pojasnil ob sklepu avdience. Športnikom in funkcionarjem je zaželel enkratno izkušnjo človeškega bratstva in miru.

Najpomembnejšo medaljo lahko osvojimo skupaj, če bo zgled športnikov invalidov nam vsem pomagal pri premagovanju predsodkov in strahov ter pri izgradnji bolj sprejemajoče in vključujoče družbe.

V nagovoru športnikom in športnicam paralimpijskih iger je sveti oče poudaril: »Najpomembnejšo medaljo lahko osvojimo skupaj, če bo zgled športnikov invalidov nam vsem pomagal pri premagovanju predsodkov in strahov ter pri izgradnji bolj sprejemajoče in vključujoče družbe.«

FOTO: Vatican Media

Papež pozval k molitvi za Mjanmar

Ob koncu splošne avdience je papež opozoril še na zaskrbljujoče razmere v Mjanmaru, kjer je včeraj minilo leto dni od vojaškega udara. Kot je dejal, »že leto dni z bolečino spremljamo nasilje, ki s krvjo maže Mjanmar,« zato se pridružuje pozivu mjanmarskih škofov, naj se mednarodna skupnost zavzame za spravo med vpletenimi stranmi. »Ne moremo odvrniti pogleda od trpljenja številnih bratov in sester. V molitvi prosimo Boga za tolažbo za to mučeno prebivalstvo, Njemu zaupajmo prizadevanja za mir,« je današnjo avdienco sklenil sveti oče.

Nalaganje
Nazaj na vrh