Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Spomenik v spomin padlim madžarskim vojakom

Za vas piše:
M. M.
Objava: 03. 11. 2021 / 07:30
Oznake: Vlada, Vojna
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 03.11.2021 / 07:37
Ustavi predvajanje Nalaganje
Spomenik v spomin padlim madžarskim vojakom
FOTO: Monika Šušanj/MORS

Spomenik v spomin padlim madžarskim vojakom

Na uradnem obisku v Sloveniji se je na povabilo slovenskega obrambnega ministra Mateja Tonina mudil madžarski minister za obrambo Tibor Benkő. Med drugim sta se udeležila slovesnosti ob odkritju spomenika v spomin madžarskim vojakom, ki so v prvi svetovni vojni padli v Posočju.

Postavitev spomenika, ki je po mnenju obeh ministrov pomemben projekt in pokazatelj odličnega sodelovanja na obrambnem, kulturnem in zgodovinskem področju, sta sofinancirali Mestna občina Nova Gorica in Madžarska.

Da se vojne ne bi več ponovile

Minister Tonin je v nagovoru ob odkritju spomenika dejal, da je trpek spomin na obdobje, ko so pustošili boji soške fronte. Dejal je, da moramo storiti vse, da se vojne, ki so povzročile toliko hudega, ne bi nikoli več ponovile. Poudaril je, da Slovenijo in Madžarsko povezuje tudi skrb za vojna grobišča v obeh državah, kar ureja Sporazum med slovensko in madžarsko o urejanju vojnih grobišč, ki je bil podpisan leta 2007 v Lendavi.

Dodal je še, da je skrb za vojna grobišča trajna in pomembna naloga vsake sodobne ter kultivirane države, saj je odnos do mrtvih eno izmed temeljnih etičnih vprašanj.

Spomenik v spomin madžarskim vojakom. FOTO: Monika Šušanj/MORS

»Širina obzorja, ki nas navdaja z upanjem«

Soavtor spomenik Adrian Cingerle iz studia Krea Dom je o spomeniku, kot navaja STA, povedal: »Gre za doživljajski prostor, ki ga ne le opazujemo, pač pa postanemo del njega. Pot med stenama nas popelje v vedno ožji strelski jarek, kjer lahko podoživimo del strahovitih občutkov in del brezizhodnosti, ki so jih občutili vojaki na soški fronti. Ko pa stopimo iz jarka, se nam odpre širina obzorja, ki nas navdaja z upanjem.«

Ogromne žrtve

Avstro-Ogrska monarhija je imela med 12 soškimi bitkami več kot 550.000 umrlih, ranjenih, ujetih in pogrešanih vojakov. Po nekaterih podatkih je v prvi svetovni vojni sodelovalo 3,5 milijona madžarskih vojakov, več kot 660.000 jih je takrat umrlo.

Kupi v trgovini

V živi spomin
CD in DVD
14,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh