Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sporazum z Nemci

Za vas piše:
dr. Miroslava Cencič
Objava: 30. 11. 2022 / 12:41
Oznake: Odnosi, Slovenija, Svet
Čas branja: 8 minut
Nazadnje Posodobljeno: 30.11.2022 / 13:27
Sporazum z Nemci
Več dokumentov, ki jih hrani Arhiv Republike Slovenije, priča o resnejšem dogovarjanju med komunisti in zastopniki nemške civilne oblasti na območju nekdanje Julijske krajine.

Sporazum z Nemci

Povezovanje slovenskega komunističnega vodstva z nemškim okupatorjem.

Evropska zgodovina pričuje o sodelovanju med nemškimi nacisti in sovjetskimi komunisti pri osvajanju Evrope ob izbruhu druge svetovne vojne. O možnosti povezovanja slovenskih komunistov (KPS) z nemškim okupatorjem pa ni dosti znanega.

Več vemo o povezovanju vodstva KPS z italijanskim okupatorjem v Ljubljanski pokrajini in na Primorskem (o čemer smo pisali v septembrski številki Slovenskega časa). Nacistični okupator pa je bil drugačen od fašističnega, bolj načelen, nekompromisen in odkrit. Napovedan je bil nacistični program in posledice upiranja. Zato je bilo manj neposrednih stikov in uspelih dogovorov, kar je mogoče sklepati tudi iz usode nemških vojakov ob porazu. Ti so pri nas končali svoje življenje večinoma v kraških breznih, medtem ko so razoroženi italijanski vojaki svobodno odhajali proti svojemu domu ob izdatni pomoči prebivalstva.

Podtalno posredno delovanje dveh totalitarizmov

Podtalno delovanje med nemškim okupatorjem in komunis...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh