Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sporu ob spominskem križu v Varšavi ni videti konca

Objava: 12. 08. 2010 / 07:48
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:07
Ustavi predvajanje Nalaganje

Sporu ob spominskem križu v Varšavi ni videti konca

Predsednik Poljske škofovske konference nasprotuje ‘instrumentalizaciji’ križa pred predsedniško palačo.

Predsednik Poljske škofovske konference, nadškof Jozef Michalik iz Przemysla, je obsodil spor ob spominskem križu pred predsedniško palačo v Varšavi. Nadškof poljskim strankam v pogovoru za časnik ‘Rzeczpospolita’ očita, da skušajo križ, postavljen v spomin na žrtve letalske nesreče pri Smolensku, instrumentalizirati v politične namene. Nadškof je najostreje obsodil ‘bojeviti ateizem’ socialdemokratske opozicijske stranke SLD.

Križ pred predsedniško palačo v Varšavi velja za osrednji simbol spomina na poljskega predsednika Lecha Kaczynskega in ostalih petindevetdesetih žrtev letalske nesreče, do katere je prišlo letošnjega aprila v bližini ruskega mesta Smolensk.

Nadškof Michalik je pozdravil predlog varšavskega nadškofa Kazimierza Nycza, da bi križ prestavili v varšavsko cerkev sv. Ane. Vendar, kot pojasnjuje nadškof, ni Cerkev tista, ki bi morala reševati spor, pač pa predvsem novi poljski predsednik Bronislaw Komorowski. Cerkev sv. Ane, zgrajena leta 1454, leži v bližini predsedniške palače in je župnijska cerkev varšavske študentske skupnosti.

Prestavitev križa v cerkev so pred časom preprečili desničarsko konzervativni demonstranti. Ob tem je vodja konzervativne opozicije Jaroslaw Kaczynski, brat dvojček ponesrečenega predsednika, pred križ položil venec in s svojimi pristaši pel državno himno. V preteklosti je že večkrat ostro zahteval, naj spominski križ ostane pred predsedniško palačo.

Po izsledkih minuli ponedeljek objavljene ankete, ki so jo izvedli pri televizijski postaji TVN, večina Poljakov, okoli enainsedemdeset odstotkov, podpira prestavitev križa v cerkev sv. Ane. Po anketi, ki so jo dan kasneje objavili v časniku ‘Rzeczpospolita’, pa sedeminpetdeset odstotkov Poljakov meni, da naj bo križ prestavljen šele takrat, ko bo pred predsedniško palačo v spomin na žrtve letalske nesreče postavljena spominska tabla ali pa spomenik.

Okoli štiri metre visoki leseni križ so kmalu po nesreči pred predsedniško palačo postavili poljski skavti. Predsednik Komorowski je zahteval prestavitev ‘na ustreznejše mesto’. Varšavske nadškofija se je z zahtevo strinjala.

Povezave: http://www.druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/all/7543B00F33823B6FC12577690031F06D?OpenDocument

Na fotografiji: cerkev sv. Ane v Varšavi

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Prenovljena v Gospodu
Duhovnost
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh