Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Spoštovanje do Marije [FOTO]

Za vas piše:
Jana Podjavoršek
Objava: 17. 07. 2023 / 10:48
Oznake: Duhovnost, Dogodek, Vera
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 18.07.2023 / 07:50
Ustavi predvajanje Nalaganje
Spoštovanje do Marije [FOTO]
Praznovanje Karmelske Marije v Sori. FOTO: Tatjana Splichal

Spoštovanje do Marije [FOTO]

Po štirih letih je bilo praznovanje Karmelske Matere Božje v nedeljo, 16. julija pri sestrah karmeličankah v Sori ponovno v živo. Na praznik so se nekateri pripravljali z 9-dnevnico, drugi s tridnevnico pri sestrah, spet tretji so priromali z različnih krajev, da bi karmelsko Mater preprosto počastili.

Predprostor kapele v Karmelu v Sori je bil napolnjen z romarji, zato se nekateri mašo, ki jo je daroval sorški župnik Jože Čuk ob somaševanju duhovnikov, spremljali na dvorišču. Oltarna miza je povezala pri maši tako romarje kot sestre v klavzuri.

Mašo je daroval sorški župnik Jože Čuk ob somaševanju duhovnikov. FOTO: Tatjana Splichal 

Sestre karmeličanke so z ubranim petjem obogatile mašno daritev. FOTO: Tatjana Splichal 

Sorški župnik je v pridigi pričeval, kako ga je do solz ganila podoba Vladimirske Marije, v nadaljevanju pa je nanizal odgovore na vprašanje od kod spoštovanje do Marije. Marija potem ko izreče »Zgod se!« privoli v negotovost, ki se razreši, ko tudi Jožef sprejme Božji načrt. Kmalu po Jezusovem rojstvu morajo bežati v Egipt in postanejo begunci. 

Po tridesetih letih zorenja ob Jezusu, kot ponižna Božja dekla sprejme tudi Jezusove zahtevne besede. Največ spoštovanja pa gre Mariji ob križu, da je ob nečloveškem trpljenju svojega Sina zdržala in ohranila mir, kot je z občudovanjem povedal Jože Čuk: »Obstaja upanje, da to ni vse. Bog je več.« Vse pa za konec še enkrat spodbudil k izkazovanju spoštovanja do Marije, so-odrešiteljice sveta.

Prostor kapele je bil premajhen za vse, zato so nekateri spremljali mašo na dvorišču. FOTO: Tatjana Splichal 

Po maši so nekateri prejeli škapulir, znamenje posebnega Marijinega varstva. 

Blagoslov škapulirja. FOTO: Tatjana Splichal 

Škapulir, znamenje posebnega Marijinega varstva. FOTO: Tatjana Splichal 

Jacinta je bila najmlajša med tistimi, ki so prejeli škapulir, vseh pa se je dotaknila njena samozavest in s kakšnim ponosom je škapulir prejela. FOTO: Tatjana Splichal 

Jacintina mama Jana je ob tem povedala: »Na nedeljo Karmelske Matere Božje smo obiskali Karmeličanski samostan v Sori. Na koncu je bila tudi slovesna podelitev škapulirjev blažene Device Marije s Karmelske gore. Pred tremi leti ga je moja tretja hčera Marta že prejela in ker se ji je strgal si je želela dobiti novega. Izrazila je željo, da ga gre iskat. Pridružila se ji je tudi mlajša sestra Jacinta. Ko tako stojimo v vrsti sem si dejala: `Ravnokar smo zaključili duhovne vaje z Aninim skladom, opravila sem spoved in sem tudi jaz pripravljena, da lahko sprejmem škapulir. Tako bom z njimi opravljala molitve in slavila presveto Trojico.´ Z velikim veseljem sem ga prejela in se pridružila bratovščini družine blažene Device Marije s Karmelske gore. Seme je posejano! Naj obrodi veliko sadov!«

Jacinta s starejšo sestrico. FOTO: Tatjana Splichal

Marjan Zver pa je pričeval o odločitvi za karmelski tretji red in da je s tem Bog zavestno na prvem mestu v njegovem življenju, tretji red pa ga povezuje s karmeličani in karmeličankami v molitvi.

Marjan Zver. FOTO: Tatjana Splichal 

Preberite še: Praznik Karmelske Matere Božje v Karmelu v Mirni Peči

Nalaganje
Nazaj na vrh