Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Spoštuj očeta in mater

Za vas piše:
Andrej Štesl
Objava: 07. 02. 2024 / 07:56
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 07.02.2024 / 11:01
Spoštuj očeta in mater
Andrej Štesl. FOTO: Karlo Smodiš

Spoštuj očeta in mater

Ob razpravi o utemeljenosti, smiselnosti in finančni zdržnosti skrbi za bolne in starejše se nam v iskanju odgovora v krščanski perspektivi najprej izriše četrta Božja zapoved.

Edina, ki zagotavlja ob njenem izpolnjevanju tudi blagoslov tistim, ki jo izpolnjujejo, vabi ali nalaga, kakor kdo razume, spoštovanje očeta in matere. Za nagrado obljublja dolgo in dobro življenje na zemlji.

Sveto pismo obljubo podkrepi z zgodbo o Tobiju, kjer na koncu Tobijeve knjige beremo, da je po tem, ko je pokopal svoje starše, po očetovem nasvetu zaradi varnosti odšel s svojo ženo v Medijo. Tam je lepo in spoštljivo stregel na starost tastu Raguelu in njegovi ženi.

Če imamo v mislih spoštljive in empatične odnose, lahko zapišemo, da otroci dolgujemo staršem hvaležnost, učljivost in pokorščino, če se znajdejo v položaju pomanjkanja, bolezni ali osamljenosti, pa smo jim otroci dolžni moralno in gmotno pomagati. Starši pa so na drugi strani prvi odgovorni za vzgojo otrok v krščanski veri in so jih dolžni ljubiti ter spoštovati.

Božja zapoved in svetopisemski zgled lepe in spoštljive skrbi za ostarelega tasta in taščo sta bila skozi daljšo človeško...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh