Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Spoznajte slovenske novomašnike: Janez Meglen

Za vas piše:
Spletno uredništvo
Objava: 27. 06. 2022 / 13:00
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 27.06.2022 / 22:00
Ustavi predvajanje Nalaganje
Spoznajte slovenske novomašnike: Janez Meglen
Janez Meglen. FOTO: Tatjana Splichal

Spoznajte slovenske novomašnike: Janez Meglen

Rodil sem se v kmečko-podjetniški družini v manjšem kraju Laze nad Krko. Skupaj smo ob starših in sedaj že pokojnih starih starših na kmetiji odraščali trije otroci, ob meni še starejša sestra in mlajši brat.

Osnovno šolo sem obiskoval na Krki in nato v Stični. Obiskoval sem Škofijsko klasično gimnazijo v Šentvidu nad Ljubljano, kjer sem leta 2015 maturiral in se prijavil na Fakulteto za gradbeništvo. A sem svojo odločitev do konca poletja spremenil in se vpisal na Teološko fakulteto.

Vedno sem bil na različne načine dejaven v Cerkvi in naši župniji. Tako sem redno obiskoval šmarnice v naši vaški cerkvici še pred prvim obhajilom. Po prvem obhajilu sem začel ministrirati in to službo opravljal tudi v gimnaziji, kjer smo imeli ministrantsko skupino.

Bogoslužje in življenje Cerkve me je vedno pritegnilo. Dejaven sem bil na župnijskem oratoriju kot animator in se udeleževal mladinskih srečanj.

Kakor hrepeni jelen po potokih voda, tako moja duša hrepeni po tebi, o Bog. (Ps 42,2)

Navduševali so me dobri duhovniki

Klic v duhovništvo sem prepoznal ob zgledu dobrih duhovnikov tako v domači župniji kot tudi kasneje v Zavodu sv. Stanislava. Kljub temu pot do duhovništva ni bila brez dvomov, vprašanj in drugih ovir. Toda z Božjo pomočjo se sedaj veselim mašniškega posvečenja.

Semeniška leta so bila po svoje leta razločevanja in preizkušenj. Seveda so bila prežeta tudi z veliko lepimi dogodki. Mnogo dogodivščin in hudomušnih prigod bo ostalo v naših spominih – nedvomno tudi v spominu vodstva.

[VIDEO] Novomašnik Janez Meglen, škof Andrej Glavan in župnik Boštjan Gorišek o lepoti in izzivih duhovniškega poklica

Veliko lepega smo doživeli v semeniškem atriju. Tam smo nekoliko izboljšali »semeniški vrt« s tem, da smo posadili cvetje in nekajkrat celo jagode. V njem smo pripravljali razne nastope, križeve pote, prošnje procesije, mašo za praznik Svetega Rešnjega telesa in krvi, sklep šmarnične pobožnosti in podobno.

Seveda pa je bil atrij tudi prizorišče veselih trenutkov radosti, sproščenega druženja in pogovora, tudi v poznih urah. V njem smo gostili razne pogostitve ob pomembnih dogodkih. Seveda pa ne smem pozabiti na šport, saj smo v atriju pripravili celo odbojkarsko tekmovanje.

Janez Meglen bo mašniško posvečenje prejel v novomeški stolnici v torek, 28. junija, (ob 18. uri), novo mašo pa bo daroval v župniji Krka – Novo mesto, 3. julija, ob 14. uri.

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh