Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sramota

Za vas piše:
Matej Kovač
Objava: 22. 02. 2023 / 09:04
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 24.02.2023 / 07:10
Sramota
Matej Kovač. FOTO: Tatjana Splichal

Sramota

Milan Kučan in Danilo Türk ter njuni somišljeniki so junija lani naslovili na slovensko vlado poziv k »razumnemu oblikovanju stališča do vojne v Ukrajini«, minuli teden pa so pozvali vlade držav Evropske unije, zveze Nato, Združenih držav Amerike in Ruske federacije, naj »vzpostavijo zavezništvo za prekinitev bojev, za ustavitev nadaljnjega oboroževanja in za začetek pogajanj«.

Zunaj Slovenije nikogar ne zanima, kaj predlagajo Kučan in njegovi. Nimajo nikakršnih diplomatskih ali vojaških referenc. Mnogi med njimi so se »izkazali« s povsem napačno oceno stanja in ogroženosti Slovenije že februarja 1991, ko so podpisovali »Deklaracijo za mir« in zahtevali »zaustavitev oboroževanja v Sloveniji in Jugoslaviji«. Prav to diletantstvo je verjetno preprečevalo vodilnim podpisnikom zadnjih pozivov, da bi po izteku svojih funkcij imeli kakšno vidno vlogo v mednarodni diplomaciji, kljub temu da so se ponujali kot eksperti za mir na Balkanu.

Z zahtevo po zaustavitvi oboroževanja oba poziva in deklaracija škodujejo (oziroma bi škodovali, če bi podpisnike kdo resno jemal) šibkejši, ogroženi strani. JLA je imela ogromen arzenal orožja, ki se ni potrošil niti v večletnih spopadih, Rusija pa je vojaška velesila z jedrskim orožjem. Podpisniki sicer navajajo, da »vsestransko podpirajo Ukrajino v njeni nesporni pravici do obrambe«, a ji hkrati to pravico, ko gre za...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh