Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Rusija: 6.000 ukrajinskih otrok premeščenih v taborišča na ruskem ozemlju

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 16. 02. 2023 / 14:30
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 16.02.2023 / 15:07
Ustavi predvajanje Nalaganje
Rusija: 6.000 ukrajinskih otrok premeščenih v taborišča na ruskem ozemlju
Poročilo navaja, da je v 43 taboriščih v Rusiji in na Krimu pridržanih najmanj 6.000 otrok, čeprav je število obojih verjetno precej višje. FOTO: YouTube/zajem zaslona

Rusija: 6.000 ukrajinskih otrok premeščenih v taborišča na ruskem ozemlju

Ukrajinski otroci, že od zgodnje starosti štirih mesecev, so po izsledkih raziskovalcev vključeni v »integracijske programe«, namenjene njihovi rusifikaciji, v teh dneh poročajo ameriški in britanski mediji, kot sta The New York Times in The Guardian.

Ruska vlada v taboriščih v Rusiji in na Krimu, ki je pod rusko zasedbo, zadržuje najmanj 6.000 ukrajinskih otrok, navaja v začetku tedna objavljeno poročilo, po mnenju zagovornikov človekovih pravic pa gre pri tem za sistemski poskus Moskve, da rusificira zasedene dele Ukrajine.

Večina otrok, starih od štirih mesecev do 17 let, je vključenih v »integracijske programe«, katerih namen je, da se jim privzgojijo proruski ideali, je navedeno v poročilu. V drugih ustanovah otroke pridržujejo, preden jih oddajo v posvojitev ali rejništvo v Rusiji.

Ruske oblasti so že od začetka invazije v Ukrajini pred skoraj letom dni napovedale premestitev več tisoč ukrajinskih otrok v Rusijo, da bi jih posvojili tamkajšnji državljani.

Omenjena raziskava je nastala v sodelovanju med univerzo Yale in programom Conflict Observatory, ki ga je maja lani ustanovilo ameriško zunanje ministrstvo, da bi dokumentiral vojne zločine in druga grozodejstva, ki so jih v Ukrajini zagrešile ruske sile in njihovi podporniki. Raziskovalci so svoje ugotovitve objavili v poročilu navedenega programa.

Ruske oblasti so že od začetka invazije v Ukrajini pred skoraj letom dni s fanfarami napovedale premestitev več tisoč ukrajinskih otrok v Rusijo, da bi jih posvojili tamkajšnji državljani. Na ruski državni televiziji uradniki novoprišlekom, ki so javnosti predstavljeni kot zapuščeni otroci, rešeni pred vojno, ponujajo plišaste medvedke.

Ta množični prenos otrok je po mnenju strokovnjakov potencialni vojni zločin, ne glede na to, ali so ti otroci sirote ali ne.

Ta množični prenos otrok je po mnenju strokovnjakov potencialni vojni zločin, ne glede na to, ali so ti otroci sirote ali ne. In čeprav je veliko otrok prišlo iz sirotišnic in skupinskih domov, so po mnenju mednarodnih uradnikov za človekove pravice oblasti odvzele tudi otroke, katerih sorodniki ali skrbniki jih želijo nazaj.

»Obstajajo verodostojne domneve o prisilnih premestitvah otrok brez spremstva na ozemlje, ki ga zaseda Rusija, ali v samo Rusko federacijo,« je septembra lani dejala pomočnica glavnega tajnika Združenih narodov za človekove pravice Ilze Brands Kehris.

Video posnetki iz taborišč prikazujejo otroke, ki pojejo rusko himno in nosijo rusko zastavo. FOTO: arhiv Družine

V poročilu, objavljenem v začetku tedna, je bilo navedeno, da je v 43 taboriščih pridržanih najmanj 6.000 otrok, čeprav je število obojih »verjetno precej višje«. Enainštirideset od teh krajev so bili nekoč poletni tabori v Rusiji, tudi na območju Sibirije, in na Krimu, ki so ga zasedle ruske sile. Raziskovalci so do podatkov med drugim prišli s pomočjo satelitskih posnetkov in pričevanj očividcev.

V poročilu je program opisan kot sistematičen in »usklajen s strani ruske zvezne vlade«. Več kot dve tretjini objektov se ukvarja s »prevzgojo«, pri čemer otroke izpostavlja proruskim stališčem »z očitnim ciljem vključiti otroke iz Ukrajine v vizijo ruske vlade o nacionalni kulturi, zgodovini in družbi«, je zapisano v poročilu. Avtorji dodajajo, da morajo otroci v nekaterih taboriščih opravljati tudi vojaško usposabljanje, med drugim jih učijo rokovanja s strelnim orožjem. Kljub temu naj ne bi bilo dokazov, da mladoletne »vojake« pošiljajo v boj.

Uničujoče posledice Putinove vojne bodo ukrajinski otroci čutili še več generacij.

Video posnetki iz taborišč, ki so jih objavile okupacijske območne oblasti, prikazujejo otroke, ki pojejo rusko himno in nosijo rusko zastavo. V ločenih videoposnetkih učitelji, zaposleni za poučevanje otrok, govorijo o tem, kako je treba »popraviti« njihovo razumevanje ruske in sovjetske zgodovine. Po besedah avtorjev poročila bodo »uničujoče posledice Putinove vojne ukrajinski otroci čutili še več generacij«.

»Domnevna dejanja Ruske federacije od njene invazije na Ukrajino februarja 2022 lahko predstavljajo hudo kršitev ugrabitve otrok med oboroženim spopadom,« je navedeno v poročilu. Kot možne kršitve ženevskih konvencij je navedlo hitre posvojitve, premestitve otrok čez mednarodne meje in podaljšano skrbništvo brez izrecnega soglasja skrbnikov.

Datumi vračanja otrok se po navedbah iz poročila nenehno prestavljajo v nedoločno prihodnost.

Rusko veleposlaništvo v Washingtonu se je na izsledke poročila odzvalo s pojasnilom, da je »Rusija sprejela otroke, ki so bili prisiljeni z družinami pobegniti pred obstreljevanjem,« in: »Trudimo se, da bi mladoletnike obdržali v družinah, v primeru odsotnosti ali smrti staršev in sorodnikov pa bi sirote prenesli pod skrbništvo.«

Poročilo med drugim navaja, da so bili nekateri starši prisiljeni dati soglasje za odhod svojih otrok, včasih v upanju, da se bodo vrnili. Nekateri otroci naj bi bili »poslani s soglasjem staršev za dogovorjeno obdobje nekaj dni ali tednov in se vrnejo k staršem, kot je bilo prvotno načrtovano«. Datumi vračanja otrok pa se po navedbah iz poročila nenehno prestavljajo v nedoločno prihodnost. Ko je ena od mater klicala direktorja taborišča in želela izvedeti, kdaj bodo otroke vrnili, naj bi ji ta odvrnil, da tega ne morejo storiti, ker »v njihovi domovini divja vojna«.

Nalaganje
Nazaj na vrh