Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Moskovski patriarh: Rusi bi morali podpreti svojo vlado

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 11. 04. 2022 / 14:40
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 11.04.2022 / 15:02
Ustavi predvajanje Nalaganje
Moskovski patriarh: Rusi bi morali podpreti svojo vlado
Kiril I. je rojake pozval, naj podprejo državno vodstvo. FOTO: Wikipedia

Moskovski patriarh: Rusi bi morali podpreti svojo vlado

Moskovski patriarh Kiril I. je svoje rojake pozval, naj podprejo državno vodstvo.

»Naj nam Gospod Bog pomaga, da se v tem težkem času za našo domovino združimo tudi okoli državnih organov,« je v nagovoru med včerajšnjim bogoslužjem po navedbah avstrijskega Kathpressa dejal voditelj Ruske pravoslavne cerkve. Obenem bi moralo rusko vodstvo pokazati odgovornost do svojih ljudi in jim služiti, meni ruski cerkveni dostojanstvenik.

»Takrat bodo naši ljudje premogli resnično solidarnost in sposobnost, da odganjajo zunanje in notranje sovražnike ter oblikujejo svoje življenje tako, da bo v tem življenju čim več dobrega, resnice in ljubezni,« so na spletni strani Ruske pravoslavne cerkve navedli patriarhove besede.

V tujini so številne Kirilove izjave o vojni deležne odločnih kritik.

Moskovski patriarh je tesen zaveznik ruskega predsednika Vladimirja Putina. V začetku marca je Kiril I. rusko vojno proti Ukrajini upravičil kot »metafizični boj« med dobrim in zlim, ki prihaja z Zahoda. Pred tednom dni je med bogoslužjem v osrednjem svetišču oboroženih sil prosil vojake, naj izpolnijo svojo prisego. Biti morajo pripravljeni darovati svoje življenje za bližnjega, kot nam zapoveduje Sveto pismo.

V tujini so številne Kirilove izjave o vojni deležne odločnih kritik. Avstrijski teolog Paul Zulehner je konec minulega tedna obsodil podporo Ruske pravoslavne cerkve politiki Kremlja kot »ukrep cerkvenega vodstva v nasprotju z evangelijem«. »Tragično« je, da Cerkev v imenu Boga upravičuje »napadalno vojno, ki krši mednarodno pravo«, »posebej okrutne enote blagoslavlja z ikonami in v vojni nakazuje nekakšen križarski pohod proti dekadentnemu Zahodu«.

Nalaganje
Nazaj na vrh