Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Moskovski patriarhat načrtuje srečanje med Kirilom I. in Frančiškom

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 28. 03. 2022 / 14:52
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 28.03.2022 / 14:59
Ustavi predvajanje Nalaganje
Moskovski patriarhat načrtuje srečanje med Kirilom I. in Frančiškom
Srečanje cerkvenih voditeljev na Kubi februarja 2016. FOTO: Vatican Media

Moskovski patriarhat načrtuje srečanje med Kirilom I. in Frančiškom

Ruska pravoslavna cerkev si še v letošnjem letu prizadeva za srečanje svojega voditelja, patriarha Kirila I., s papežem Frančiškom.

Trenutno se ukvarjajo s pripravami na srečanje, ki bo »upam, na programu še letos«, je minuli konec tedna na ruski televiziji izjavil vodja urada za zunanje zadeve pri moskovskem patriarhatu, metropolit Hilarion, ki je še pojasnil, da bo »to osebno srečanje, iz oči v oči«. Tovrstna osebna srečanja so za odnose med Rusko pravoslavno in Rimsko-katoliško cerkvijo izjemno pomembna, je dejal metropolit Hilarion. Morebitnega kraja srečanja ob tem ni navedel, že v preteklosti pa je izključil možnost srečanja v Moskvi.

Morda najpomembnejši vtis, ki sem ga dobil, je ta, da se ljudje, s katerimi smo govorili, niso oddaljili od nas ali postali naši sovražniki. (patriarh Kiril I.)

Cerkvena voditelja sta se nazadnje pogovarjala 16. marca, in sicer prek video povezave. Po navedbah Vatikana sta govorila »o vojni v Ukrajini« ter »vlogi kristjanov in njihovih pastirjev«, ki bi »morali narediti vse, da prevlada mir«. Skupne izjave po pogovoru nista predstavila.

Kiril I. je dva dni pozneje pred vrhovnim cerkvenim svetom v Moskvi dejal, da je v svojih videopogovorih s papežem Frančiškom in anglikanskim primatom Justinom Welbyjem zaznal »visoko stopnjo edinosti in razumevanja«: »In morda najpomembnejši vtis, ki sem ga dobil,« tako moskovski patriarh, »je ta, da se ljudje, s katerimi smo govorili, niso oddaljili od nas ali postali naši sovražniki«.

Kirilove pridige so doslej jasno pokazale, da v celoti podpira rusko invazijo na Ukrajino.

Kritiki so nato Kirila I. obtožili, da je videoklic s papežem uporabil v svoje namene. Patriarh je pogovor s Frančiškom »prilagodil svojemu pogledu na svet«, je recimo dejal nemški teolog Johannes Oeldemann. Kirilove pridige so doslej jasno pokazale, da v celoti podpira rusko invazijo na Ukrajino.

Po vrnitvi iz Aten decembra 2021 je Frančišek dejal, da se je pripravljen drugič srečati s Kirilom I. Prvo srečanje rimskega papeža z moskovskim patriarhom je bilo februarja 2016 v Havani na Kubi. Tik pred božičem je Frančišek v Vatikanu z metropolitom Hilarionom razpravljal o morebitnem drugem srečanju.

Nalaganje
Nazaj na vrh