Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Moskovski patriarh o »veliki edinosti s papežem«

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 21. 03. 2022 / 11:44
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 21.03.2022 / 11:50
Ustavi predvajanje Nalaganje
Moskovski patriarh o »veliki edinosti s papežem«
Moskovski patriarh Kiril I. FOTO: Vatican Media

Moskovski patriarh o »veliki edinosti s papežem«

R​uski pravoslavni patriarh Kiril I. razmere v Ukrajini po lastnih navedbah ocenjuje zelo podobno kot papež Frančišek in anglikanski primas Justin Welby.

Donacija za Ukrajino TUKAJ.

Kiril I. je ob koncu tedna pred vrhovnim cerkvenim svetom v Moskvi poudaril, »kako pomembno je, da se je ob mojem osebnem video stiku s papežem in canterburyjskim nadškofom pokazala visoka stopnja edinosti in razumevanja«. Morda je najpomembnejši vtis, ki ga je pridobil, tako moskovski patriarh, »da se ljudje, s katerimi smo govorili, niso oddaljili od nas ali postali naši sovražniki«.

Moskovski patriarh v svojih pogovorih in nagovorih izraza »vojna« ne omenja.

Voditelj Ruske pravoslavne cerkve se je minuli teden prek video povezave pogovarjal najprej s papežem Frančiškom, nato pa še z anglikanskim primasom Welbyjem. Po besedah Kirila I. sta bili osrednji temi pogovora z obema cerkvenima dostojanstvenikoma varnost ljudi v Ukrajini in odnos Cerkva do »ukrajinskega vprašanja«. Pogovore je ocenil pozitivno, z namenom ohranjanja dobrih odnosov med Cerkvami in razvijanja skupnega pristopa k »razmeram« v Ukrajini. Izraza »vojna« patriarh v svojem nagovoru ni omenil.

Kiril I. ni pojasnil, v katerih točkah se je strinjal z omenjenima cerkvenima voditeljema. Moskovski patriarhat je takoj po pogovoru s papežem sporočil, da obe strani pripisujeta velik pomen »pogajalskemu procesu, ki še poteka«. Izrazili so tudi upanje, »da bi bilo mogoče čim prej doseči pravičen mir«.

Papež kot zaveznik Ruske pravoslavne cerkve?

Moskovski patriarh velja za tesnega zaveznika ruskega predsednika Vladimirja Putina. Večkrat je opravičeval rusko vojno proti Ukrajini, nedavno pa je voditelju ruske nacionalne garde, ki se bori v Ukrajini, Viktorju Solotovu, podaril Marijino ikono. Ta naj bi navdihnila mlade vojake, ki branijo domovino.

Papež Frančišek je v pogovoru s Kirilom I. poudaril, da so vojne vedno krivične.

Papež Frančišek pa je poudaril, da so vojne vedno krivične. »Račune za vojno plačujejo ljudje; to so ruski vojaki in tisti, na katere padajo bombe in umirajo,« je Vatikan po pogovoru s Kirilom I. navedel papeževe besede. Kritiki moskovskemu patriarhatu očitajo, da je videoklic s papežem izkoristil za lastne namene v vojni v Ukrajini in ga javnosti predstavil kot zaveznika Ruske pravoslavne cerkve.

Nalaganje
Nazaj na vrh