Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Videopogovor papeža Frančiška in patriarha Kirila

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 16. 03. 2022 / 22:05
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 17.03.2022 / 06:35
Ustavi predvajanje Nalaganje
Videopogovor papeža Frančiška in patriarha Kirila
Videopogovor papeža Frančiška in patriarha Kirila. FOTO: Vatican Media

Videopogovor papeža Frančiška in patriarha Kirila

Papež Frančišek in moskovski patriarh Kiril I. sta včeraj popoldne opravila videopogovor, na katerem sta bila prisotna tudi kardinal Kurt Koch, predsednik Papeškega sveta za pospeševanje edinosti med kristjani, in metropolit Volokolamska Hilarion Alfejev, vodja oddelka za zunanje zadeve moskovskega partiarhata, je potrdil direktor Tiskovnega urada Svetega sedeža Matteo Bruni.

Osrednja tema pogovora je bila seveda vojna v Ukrajini, pa tudi vloga kristjanov in njihovih pastirjev pri vzpostavljanju prevlade miru. Frančišek se je Kirilu zahvalil za srečanje, ki ga je, kot je poudaril Matteo Bruni, motivirala želja nakazati pot miru in moliti za dar miru in za premirje. »Cerkev ne sme uporabljati jezika politike, temveč jezik Kristusa. Smo pastirji istega svetega ljudstva, ki veruje v Boga, v Sveto Trojico, v Sveto Božjo Mater. Zato se moramo združiti v prizadevanju, da pripomoremo k miru, pomagamo in smo blizu trpečim, iščemo pot miru, zaustavimo ogenj.«

»Vojna ni nikdar prava pot«

Sogovornika sta poudarila velik pomen procesa pogajanj, kajti – s papeževimi besedami – »ljudje so tisti, ki plačajo ceno za vojno; tudi ruski vojaki in civilisti, ki zaradi bombardiranja umirajo.« Frančišek je opozoril, da se je svojčas tudi v Cerkvi govorilo o sveti ali o pravični vojni, kar pa danes ni več mogoče, saj se je razvila krščanska zavest o pomembnosti miru. S patriarhom se je strinjal, da so Cerkve poklicane krepiti in pospeševati mir in pravičnost. »Vojne so vselej krivične, saj ceno plača Božje ljudstvo. Naša srca ne morejo ne jokati ob ubitih ženah in otrocih, ob vseh žrtvah vojne. Vojna ni nikdar prava pot. Sveti Duh, ki nas povezuje, od pastirjev zahteva pomoč trpečemu ljudstvu,« je sklenil sveti oče.

Vojne so vselej krivične, saj ceno plača Božje ljudstvo. Naša srca ne morejo ne jokati ob ubitih ženah in otrocih, ob vseh žrtvah vojne. Vojna ni nikdar prava pot. (papež Frančišek)

Skupna izjava iz leta 2016

Papež in patriarh sta se leta 2016 osebno srečala na Kubi in podpisala skupno izjavo, v kateri sta obžalovala konflikt v vzhodni Ukrajini in sovražnost, ki je že terjala številne žrtve, zadala nešteto ran miroljubnim prebivalcem in družbo pahnila v globoko gospodarsko in humanitarno krizo: »Vse vpletene pozivava k preudarnosti, družbeni solidarnosti in k prizadevanju za vzpostavitev miru. Naše Cerkve v Ukrajini vabiva, naj si prizadevajo za družbeno harmonijo, se vzdržijo vojskovanja in ne podpirajo nadaljnjega razvoja konflikta.«

Poziv k molitvi za konec vojne

Tedaj sta Frančišek in Kiril še pozvala kristjane k molitvi za konec vojne. »Vse kristjane in ostale vernike spodbujava, naj goreče molijo k Stvarniku, da bi zaščitil svoje stvarstvo pred uničenjem in ne dovolil nove svetovne vojne. Da bi zagotovili trajen in trden mir, si je treba zlasti prizadevati za ponovno odkrivanje skupnih vrednot, ki nas združujejo, temeljijo pa na evangeliju našega Gospoda Jezusa Kristusa,« sta leta 2016 v skupni izjavi še zapisala najvišja cerkvena dostojanstvenika.

Nalaganje
Nazaj na vrh