Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Srce Slovenije

Objava: 06. 01. 2022 / 12:58
Čas branja: 8 minut
Nazadnje Posodobljeno: 06.01.2022 / 13:49
Srce Slovenije
Pogovor z glasbenikom Aleksandrom Mežkom

Srce Slovenije

Aleksander Mežek je bil v svoji bogati glasbeni karieri v tujini vedno ambasador slovenskega jezika in kulture. Vrhunec je to njegovo čutenje doseglo s ploščo Podarjeno srcu, ki je nastajala in izšla v času, ko se je rojevala slovenska država. Domoljubna naslovna pesem Podarjeno srcu je bila vključena v slovesen protokol razglasitve samostojnosti slovenske države junija 1991 na Trgu republike v Ljubljani. Ob sklepu lanskega praznovanja 30-letnice slovenske državnosti objavljamo kratek pogovor z avtorjem, ki je kljub bivanju v tujini Slovenijo nosil v svojem srcu ter jo s svojim delom predstavljal svetu.

Ko človek pogleda na tvoje delo, na število samostojnih izdaj, koncertov, posnetkov in sodelovanj s številnimi glasbeniki, pesniki in slikarji …, se mi najprej poraja vprašanje, kako je vse to nastalo?

Ko svojo življenjsko pot gledam nazaj, jo vidim kot nekaj doživetega, ne nekaj načrtovanega. Če bi vnaprej vedel, kaj vse me čaka, bi imel občutek, da me bo zasula gora bremena. Ko greš korak za korakom, je to videti drugače. Vedno sem se osredotočal na tisto, kar mi je najbližje. Človek nima energije, da bi se ukvarjal z nešteto stvarmi. Trudil sem se, da vsako začeto delo dokončam.

Pri ustvarjanju sem imel določen ritem. Vsake par let sem izdal vsaj eno ploščo. To je povezano z mojim življenjem v Londonu, kjer sem podpisal založniške pogodbe. Obvezan sem bil napisati 15 pesmi na leto, kar se ne sliši veliko. Žal pa so stvari potekale drugače, kot sem si predstavljal. Založniki niso sprejeli vsake od mojih pesmi, zato sem moral pisati, dokler jih...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh