Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Srečanje lurških romarjev

Za vas piše:
Tereza Mohar
Objava: 18. 07. 2021 / 10:31
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 18.07.2021 / 16:39
Ustavi predvajanje Nalaganje
Srečanje lurških romarjev
Srečanje lurških in drugih romarjev je potekalo na Dobrovi v soboto, 17. julija 2021. FOTO: Polona Makovec.

Srečanje lurških romarjev

Redna mesečna srečanja lurških in drugih romarjev na Dobrovi imajo že kar lepo zgodovino. Njihov pobudnik in duhovni voditelj je msgr. Miro Šlibar, ki ima poleg številnih zadolžitev na področju pastorale zdravja tudi naziv Kaplan lurške votline.

Srečanja običajno potekajo tretjo soboto v mesecu, ko se ob 14. uri zberejo lurški in drugi romarji na Dobrovi, v cerkvi Marijinega Vnebovzetja. 

V zadnjem letu in pol teh srečanj večinoma ni bilo mogoče organizirati, zato je bilo tokratno še toliko bolj razveseljujoče. 

Običajno začnejo srečanje z molitvijo rožnega venca ter razmišljanjem o Mariji in Lurdu, včasih tudi s sveto mašo. Prisotni, ki so že kdaj romali v Lurd, obnavljajo lepe spomine na Lurško Mater Božjo, drugi pa ob njihovem pripovedovanju obujajo željo po romanju v Lurd in druga božjepotna središča. 

Umivanje z lurško vodo pred sveto mašo. FOTO: Polona Makovec.

Ob trenutnih zdravstvenih razmerah so se letos ponovno odločili, da se ne pridružijo tradicionalnemu romanju bolnikov in invalidov v Lurd z Unitalsi iz Gorice, ki naj bi sicer bilo od 5. do 10. septembra. Do sedaj so skupaj z njimi romali že 14-krat. Upajo, da bo prihodnje leto romanju bolj naklonjeno. 

O tokratnem mesečnem srečanju na Dobrovi je Miro Šlibar povedal naslednje: »Naše srečanje v soboto, 17. julija, smo začeli s sveto mašo. Ker je v dobrovski cerkvi lurški oltar, smo zapeli Marijine litanije in ob koncu s prižganimi svečkami v procesiji sklenili duhovni del srečanja. Seveda je spomin vseh objel vse, ki se našega vsakomesečnega srečanja ob trenutnih zdravstvenih razmerah niso mogli udeležiti. V molitvi smo se spomnili tudi romarjev v Lurd in drugih, posebno pa še vseh, ki so umrli v zadnjih mesecih zaradi koronavirusa.« 

Sveto mašo je daroval msgr. Miro Šlibar. FOTO: Polona Makovec.

Duhovnemu delu srečanja sledi seveda prijateljsko druženje ob preprosti pogostitvi, pogovoru o aktualnih dogodkih življenja, izmenjavi romarskih in drugih življenjskih izkušenj. 

»Bogatimo drug drugega in se že veselimo prihodnjih srečanj v jeseni, kakor tudi romanja v Lurd, ko bo to mogoče. Na Dobrovi se nam ob ugodnih zdravstvenih razmerah lahko pridružite tretjo soboto v septembru, čeprav niste bili z nami v Lurdu, se pa radi družite pod Marijinim plaščem,« nas vabi Miro Šlibar. 

Kupi v trgovini

Če bi poznali Božji dar
Duhovna rast
13,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh