Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Srečanje predstavnikov ŽPS in začetek sinode v novomeški škofiji

Za vas piše:
M. M.
Objava: 28. 11. 2021 / 08:16
Oznake: Cerkev, Škof, sinoda
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 28.11.2021 / 08:23
Ustavi predvajanje Nalaganje
Srečanje predstavnikov ŽPS in začetek sinode v novomeški škofiji
Predstavniki župnijskih pastoralnih svetov med škofovim pozdravom. FOTO: Škofija Novo mesto

Srečanje predstavnikov ŽPS in začetek sinode v novomeški škofiji

V Zavodu Friderika I. Baraga so se v soboto, 27. novembra, zbrali predstavniki novih župnijskih pastoralnih svetov novomeške škofije. Skupaj s škofom, generalnim vikarjem in nekaterimi duhovniki so tako začeli prve korake po poti sinodalne Cerkve.

V nadaljevanju je generalni vikar Peter Kokotec predstavil potek srečanja s prispevkom o pomenu pastoralnih svetov v vsaki župniji. Ob besedah evangelija je zatem predstavil osnovne korake sinodalne poti in povabil k spreminjanju, so sporočili z novomeške škofije.

Gregor Lotrič (levo) in generalni vikar novomeške škofije Peter Kokotec. FOTO: Škofija Novo mesto

Pomen Božje bližine

Svojo izkušnjo spreminjanja je z zbranimi v obliki pričevanja delil Gregor Lotrič, ki je nakazal predvsem pomembnost osebne izkušnje Božje bližine. Sledilo je delo po skupinah, kjer so laiki vodili pogovor ob delovnem listu z Božjo besedo in zbirali odmeve ter pozitivne pobude.

Delo po skupinah. FOTO: Škofija Novo mesto

»Sinoda je pot razločevanja«

Škof Andrej Saje je pri pridigi izpostavil, da »udejanjenje sinodalne poti po besedah papeža Frančiška pomeni, da se postavimo na pot učlovečene Besede in hodimo po njenih sledeh tako, da Besedi skupaj z drugimi prisluhnemo. Povabljeni smo, da v molitvi in z razsvetljenjem Svetega Duha odkrijemo nove poti. Sinoda je pot razločevanja, trenutek milosti in proces ozdravljenja, ki ga vodi Sveti Duh. V procesu sinode, ki teče pod geslom, Za sinodalno Cerkev, so poudarjeni trije vidiki: občestvo, sodelovanje in poslanstvo.« 

 Vrhunec srečanja je predstavljalo skupno obhajanje svete evharistije. FOTO: Škofija Novo mesto

»S sveto mašo smo sklenili prvi korak na poti sinodalne poti, ki jo skupaj z verniki hodimo v novomeški krajevni Cerkvi,« so še zapisali v novomeški škofiji. Celoten nagovor novomeškega škofa Andreja Sajeta je v priponki.

Nagovor škofa Sajeta ob začetku sinodalne poti.pdf

Nalaganje
Nazaj na vrh